Afbeelding
Foto: Vincent Krijtenburg

Groots slotstuk 75 jaar bevrijding Woensdrecht (Video)

Algemeen

WOENSDRECHT - Een herdenkingsdefilé met historische militaire voertuigen was het slotstuk van 75 jaar bevrijding in de gemeente Woensdrecht. De indrukwekkende stoet van tientallen voertuigen trok zaterdagochtend door de regio.

Motoren, jeeps, vrachtwagens en zelfs tanks vertrokken zaterdagochtend vanuit Putte. De toertocht ging vervolgens via Ossendrecht en Huijbergen naar Hoogerheide. In alle kernen van de gemeente werd een korte ceremonie gehouden bij de oorlogmonumenten. Een stoet die vertrok vanuit het Zeeuwse Nieuwdorp sloot ook aan, waardoor de stoet extra lang werd. Ter hoogte van het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide voegde zich een lopend defilé aan de stoet toe. Vertegenwoordiging van de brandweer, veteranen, militairen van vliegbasis Woensdrecht en doedelzakband Seaforth Highlanders liepen voor de stoet uit. De stoet passeerde onderweg naar Woensdrecht het monument voor Canadese soldaten dat een paar dagen eerder werd onthuld op de rotonde Nieuweweg/Scheldeweg/Raadhuisstraat. In de tweede wereldoorlog is er op deze plek hevig gevochten tussen de Canadese bevrijders en de Duitse bezetters. Nu sieren vier silhouetten van Canadese soldaten de rotonde.

Bij het oorlogsmonument in Woensdrecht werd extra lang stilgestaan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Muziekvereniging De Scheldezonen en Harmonie Aurora Woensdrecht luisterden de ceremonie op, waarbij een krans werd gelegd en burgemeester Steven Adriaansen een toespraak hield. In een toespraak sprak hij dank uit naar de bevrijders en stond hij stil bij de burgerslachtoffers die er zijn gevallen in de oorlog. "We zijn nu 75 jaar verder en mogen ons gelukkig prijzen dat we sindsdien in vrijheid hebben kunnen leven. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten er met z'n allen aan blijven werken. Naast het feit dat we herdenken, is het vandaag ook een feestelijke dag. Net als 75 jaar geleden rijden er militaire voertuigen door de straten en worden deze toegezwaaid." Langs de route van de feestelijke stoet hingen Nederlandse en Canadese vlaggen uit. Om de bevrijding te vieren werden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo werd in het gemeentehuis in een herinneringswand opgericht. De jaarlijkse gezinsfietstocht stond in het teken van 75 jaar bevrijding. Op 5 oktober was er op vliegbasis Woensdrecht een groot evenement op vliegbasis Woensdrecht.