Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker zorgen dat de Fokker Slag om Woensdrecht klopt tot in de puntjes.
Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker zorgen dat de Fokker Slag om Woensdrecht klopt tot in de puntjes. Foto: Dennis van Loenhout

Volle kracht vooruit!

Algemeen

HOOGERHEIDE – Elk evenement, of het nou gaat om het Brabantse Wal Festival of de Fokker Slag om Woensdrecht, staat of valt met een goede organisatie. Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker zijn de gezichten van de Stichting Vrienden van de Koers, die de Fokker Slag om Woensdrecht organiseert, maar ze doen het niet alleen: met 150 vrijwilligers en talloze partners zorgen ze dat de nieuwste wielerklassieker van Hoogerheide volle kracht vooruit gaat.

De Fokker Slag om Woensdrecht kende vorig jaar een voortvarende start. Het plan van om een klein klassiekertje weg te zetten ging al snel het raam uit, toen de kans zich aandiende om deel te worden van de nationale Schwalbe Topcompetitie. Het resultaat was een dijk van een wedstrijd, die live werd uitgezonden op Zuidwest TV en werd samengevat op Eurosport.
Winnaar Martijn Budding van team Tour de Tietema bracht nog een berg extra publiciteit: het Youtube-filmpje van zijn overwinning werd op het kanaal van Tour de Tietema al ruim 138.000 keer bekeken. Zeker is dat de organisatie met blije gezichten terug – én vooruit – kijkt: “Wij zijn ook maar gewoon fanaten”, zeggen Jeroen en Niels.

Op zondag 28 april start de tweede editie van de Fokker Slag om Woensdrecht. De organisatie is kalm en vol vertrouwen: “Het vorig jaar door Lars Akkermans uitgezette parcours is ongewijzigd gebleven: smalle dijken en mooie kasseienstroken, langs en over de Brabantse Wal dus. We hopen alleen nog op beter weer dan vorig jaar, toen stond de wind nét verkeerd. Dat wordt dit jaar beter, zeker weten.” Ondertussen weet de Fokker Slag om Woensdrecht zich gesteund door trouwe sponsors, die allemaal het potentieel van de klassieker zien: “Als organisatie spannen wij ons in om te zorgen dat de exposure voor onze sponsoren zo goed mogelijk is. Dat zit in details: duidelijke LED-schermen bij de start-finishzone, en borden in plaats van spandoeken bijvoorbeeld. Wat ook veel doet is dat we een unieke startlocatie hebben bij de nieuwe Widebody-hangar op het terrein van Fokker. De spectaculaire beelden die daar worden gemaakt gaan de hele wereld over.”

Het publiek kan zich verheugen op een spectaculaire wedstrijd, die alleen maar mooier wordt door de Highland Games die op hetzelfde moment plaatsvinden op het terrein van het Brabantse Wal Festival aan de Scheldeweg.
- Veel meer in special Fokker Slag om Woensdrecht van deze krant.

Ook dit jaar is er weer een livestream van de wedstrijd te zien op Zuidwest TV, opnieuw met commentaar van wielerjournalist Pim Bruijnzeels, die voor deze editie gezelschap krijgt van oud-renner Michael Boogerd. Voor de winnaar van de wedstrijd ligt net als vorig jaar de Jan Janssen-trofee klaar, terwijl op de kasseienstroken in de Bossestraat en de Hogerwaardpolder wordt gestreden om de Somers Planontwikkeling-kasseientrofee.


Aan het vertrek op 28 april staan in elk geval vijf continentale teams, drie buitenlandse teams en acht club / regioteams die door de organisatie van de Topcompetitie zijn geselecteerd: “Bovendien hebben we nog twaalf wildcards vergeven aan Nederlandse teams”, zeggen Niels en Jeroen, “daarmee kunnen we ons verheugen op een heel sterk startveld, waarin talentvolle renners zich kunnen profileren, om zo hopelijk de stap naar de professionele wielersport te maken. Ook daarom zijn we zo trots op het feit dat we een wedstrijd voor junioren hebben, daarvan zijn er steeds minder terwijl juist die jonge renners de kans verdienen om verder te komen. We hopen dat we tijdens onze Dikke Bandenrace weer wat nieuwe, piepjonge talenten aan het werk kunnen zien.”


De organisatie heeft duidelijk alles onder controle. Ze hopen slechts nog op goed weer en een mooie winnaar. Maar hoeveel kennis en ervaring ze ook hebben, voorspellen wie er gaat winnen vinden Van Wezel en Van Elzakker maar moeilijk: “Er staan nogal wat talenten aan de start. Het mooiste zou natuurlijk een regionale winnaar zijn. Timo de Jong is bijvoorbeeld een goede kanshebber, hem gunnen we het zeker, maar zijn concurrenten zullen het hem niet makkelijk maken. Er is maar één oplossing: kom kijken en zie zelf wie de winnaar wordt!”