Koersdirecteur Moreno Hofland aan het woord.
Koersdirecteur Moreno Hofland aan het woord. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Zijn tweede ronde: de visie van de koersdirecteur

Algemeen

HOOGERHEIDE - In de schilderachtige setting van de Brabantse Wal bereidt Moreno Hofland zich voor op zijn tweede jaar als koersdirecteur van de ‘Fokker Slag om Woensdrecht’. Een taak die hij met deskundigheid benadert, een jaar na zijn debuut in dezelfde functie. “Vorig jaar was mijn eerste keer als koersdirecteur, best spannend”, herinnert Hofland zich. “Maar na die ervaring kan ik het nu wel relativeren. Koersdirecteur is best een zware benaming.” 

Op veertienjarige leeftijd begon zijn indrukwekkende carrière, die hem langs de opleidingsploeg van Rabobank, Lotto Jumbo, Lotto Soudal en uiteindelijk EF Education First voerde. Echter, een strijd met maag-darm-ischemie dwong hem tot een vroegtijdig afscheid van de profsport. “Ja, ik heb helaas mijn carrière vervroegd moeten beëindigen hierdoor”, deelt hij openhartig. Nu zet hij zijn ervaring in als vertegenwoordiger voor een innovatieve versnellingsnaaf, terwijl hij nog steeds het fietsen koestert, zij het op een rustiger tempo. Zijn nieuwe baan als vertegenwoordiger voor een innovatieve versnellingsnaaf houdt hem nauw verbonden met de fietsindustrie. 

Van prof naar promotor

Toen de kans zich voordeed om koersdirecteur 

te worden, greep Hofland deze met beide handen aan. “Ik vond het vroeger zo jammer dat hier geen klassiekers werden gereden voor junioren en beloften. Dat heeft me altijd getrokken”, legt hij uit. Zijn affiniteit met de regio en zijn verlangen om jong talent een platform te bieden, weerspiegelen zijn toewijding aan de sport. “Wielrennen is best een dure sport geworden. Daarom is het cool dat ze hier in de regio zoveel mooie wedstrijden organiseren.”

Oog voor detail

Reflecterend op zijn eerste jaar als koersdirecteur, erkent Hofland de uitdagingen en leermomenten. “Vorig jaar was het de allereerste keer dit parcours. Het was voor 99% goed. Dit jaar pakken we de dingen aan die iets beter kunnen.” Veranderingen zoals het aanpassen van startlocaties en het veiliger maken van bepaalde parcourssecties tonen zijn oog voor detail en zorg voor zowel de renners als de race.

Met zijn vader als chauffeur en de hoofdjury aan zijn zijde, blijft Hofland betrokken bij elke fase van de race, van start tot finish. Zodra Hofland zijn vlag naar beneden doet dan is de koers open. “Het parcours kent veel smalle wegen, dus het is cruciaal om een veilige afstand te bewaren met het peloton erachter. Ik houd alles nauwlettend in de gaten via de spiegel”, vertelt Moreno Hofland.

Voorspellingen en verwachtingen

Aan de vooravond van de nieuwe editie van de Slag om Woensdrecht, waagt Hofland zich voorzichtig aan voorspellingen. “Er rijden goede renners mee... Koen van Meldvoort en Jasper Haast uit Roosendaal zouden goede winnaars kunnen zijn.” Zijn terughoudendheid om favorieten aan te wijzen, spreekt tot de onvoorspelbaarheid en spanning die wielrennen zo boeiend maakt.

“Ik hoop dat ze het wielrennen hier weer meer laten leven en populairder laten worden. Ik kan alleen maar zeggen dat de organisatie zo goed bezig is”, zegt Hofland. Zijn passie voor de sport en zijn toewijding aan de ontwikkeling van jong talent zijn onmiskenbaar. Terwijl de ‘Fokker Slag om Woensdrecht’ nadert, staat Moreno Hofland klaar om als koersdirecteur met zowel deskundigheid als een diepgewortelde liefde voor de wielersport te leiden.