Wethouder Rainier Schuurbiers.
Wethouder Rainier Schuurbiers.

“In mijn nopjes met deze wedstrijd”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Als wethouder en als fan is Rainier Schuurbiers naar eigen zeggen “in zijn nopjes” met de Fokker Slag om Woensdrecht. Niet voor niks kreeg de wedstrijd van het Woensdrechtse college vijf jaar de tijd om naam te maken. Nu de tweede editie van de nieuwe klassieker voor de deur staat, heeft Schuurbiers alle vertrouwen in de toekomst: “Met zo’n organisatie achter de wedstrijd zit het wel goed.”

De Fokker Slag om Woensdrecht noemt zichzelf een wielerklassieker. Sportwethouder Rainier Schuurbiers is een groot fan van de wielersport, en hij is blij met de nieuwe klassieker in zijn gemeente:
“Een wedstrijd moet naam krijgen om een echte klassieker te worden, maar de Fokker Slag om Woensdrecht heeft alles in zich om een hele grote klassieker te worden: een adembenemende startlocatie, een uniek en uitdagend parcours, en een organisatie die weet hoe je een goede wedstrijd wegzet. Als wethouder van een gemeente die de wielersport ádemt, niet alleen in competitieve zin, maar ook recreatief, ben ik in mijn nopjes met deze wedstrijd. Daarom hebben we als college besloten om de organisatie een subsidie van vijf jaar toe te kennen, zodat deze wedstrijd de kans krijgt om een echte klassieker te worden.”

Vorig jaar loste Schuurbiers het startschot bij de junioren. Een mooi moment dat hij dit jaar hoopt te herhalen: “Als jochie van 10 schreef ik al brieven naar de fabrieken van grote wielerploegen in de hoop foto’s van renners met handtekeningen terug te krijgen. Dat lukte soms, en dan was ik de koning te rijk. Dus als je dan zoveel jaar later zelf het startschot van een grote wedstrijd mag geven, dan is dat een trots momentje”, zegt hij. Als wethouder voelde Schuurbiers die trots ook toen hij zag hoe de organisatie van de Fokker Slag om Woensdrecht de uitdagingen van een grote wedstrijd het hoofd wist te bieden: “Toen kort voor de wedstrijd bleek dat de politie geen begeleiding kon bieden, zorgde de organisatie er zelf voor dat de wegafsluitingen in goede banen werden geleid, zonder dat de veiligheid van het peloton of verkeer in gevaar kwam. Alles verliep vlekkeloos. De link met het Brabantse Wal Festival bleek bovendien een gouden combinatie.”

Ambitie

Ondertussen ziet ook Schuurbiers dat steeds meer grote ploegen interesse tonen in de Fokker Slag om Woensdrecht. “Zij zien ook dat dit geen rondje om de kerk is”, zegt hij, “en ze zien ook wat een wedstrijd als deze kan betekenen voor hun betere rijders. Met Martijn Budding hadden we vorig jaar een geweldige winnaar, die precies de ambitie laat zien: dat de Fokker Slag om Woensdrecht een wedstrijd is waar de beste amateurrenners niet omheen kunnen.”

Bekendheid

Dat een grote wielerwedstrijd als de Fokker Slag om Woensdrecht overlast veroorzaakt voor inwoners van de gemeente ontgaat Schuurbiers niet. Toch benadrukt hij dat de wielersport veel positiefs naar de gemeente brengt: “Mede door Mathieu van der Poel, die wij als een zoon van onze gemeente beschouwen, is de wielersport booming. Mensen zien hem op tv winnen in Hoogerheide, en willen de legendarische punten die ze op tv zien zelf bezoeken. In plaats van naar de Veluwe, komen ze naar Hoogerheide om hier te fietsen, en ondertussen bezoeken ze onze ondernemers. Door de bekendheid van onze wielerwedstrijden zien we steeds meer toeristen, en dat is goed voor de gemeente.”

Wat wethouder Schuurbiers betreft kan 28 april niet snel genoeg aanbreken. Wie de tweede editie van de Fokker Slag om Woensdrecht gaat winnen durft hij niet te zeggen, maar hij hoopt nog jaren het startschot te kunnen lossen: “Hopelijk is er op termijn ook een wedstrijd voor dames. Dat verdient deze wedstrijd, en ik weet zeker dat de organisatie het voor elkaar krijgt. De wedstrijd zou er alleen maar meer cachet door krijgen.”