Afbeelding

Dorpsraad Halsteren: ‘Geen windmolens op Rubeerdijk’

Algemeen

HALSTEREN - Dorpsraad Halsteren heeft het college van burgemeester en wethouders gemeente Bergen op Zoom een brief gestuurd waarin de dorpsraad meent advies te moeten geven met betrekking tot ontwikkelingen rondom de RES1 (Regionale Energie Strategie) en de energietransitie in gemeente Bergen op Zoom.

‘De acht oude windmolens langs de rand van de Auvergnepolder zullen op termijn worden vervangen door een drietal nieuwe molens. Groter, moderner en daardoor gezamenlijk zorgend voor een grotere stroomcapaciteit. Daarnaast is Pure Energie een plan aan het ontwikkelen om vijf windmolens te plaatsen bij de Rubeerdijk. 

Vooral dat laatste plan stuit op veel weerstand. De molens zullen naast het verdeelstation van TenneT geplaatst gaan worden en zijn van enorme proporties. Er wordt gesproken van een tiphoogte van 240 tot 280 meter. De enige plaatsen waar dit soort windmolens staan zijn in de Flevopolder en op de Noordzee. 

De gemeente Bergen op Zoom heeft zich met de RES1 gecommitteerd om nog voor minimaal 48 GWh aan windenergie bij te plaatsen. Het plan om dit bij de Rubeerdijk toe te staan zorgt opnieuw voor een belasting, visueel en auditief, voor een grote groep inwoners van onze gemeente. Zij krijgen immers al een van de grootste verdeelstations van Nederland in hun leefgebied. 

Wij als Dorpsraad Halsteren willen graag een aanpassing van de plannen met betrekking tot de hoeveelheid windenergie die de gemeente Bergen op Zoom denkt op te kunnen wekken. Er is in de RES1 geen rekening gehouden met de bijdrage die een gemeente moet leveren om de energietransitie ook technisch mogelijk te maken. Denk aan verdeelstations, hoogspanningsleidingen en trafostations. Dat is geen eerlijke verdeling van lusten en lasten. Andere gemeentes kunnen makkelijker de doelen van de RES1 halen zolang gemeente Bergen op Zoom maar het verdeelstation van TenneT toestaat. 

Wij willen dus een streep door het plan om extra windmolens op de Rubeerdijk te zetten. Het verdeelstation en het eventueel plaatsen van voorzieningen om piekbelastingen op het elektriciteitsnet af te vlakken. (batterij opslag) is al een behoorlijke belasting voor onze inwoners. Wij denken dat Halsteren en de gemeente Bergen op Zoom hiermee ruimschoots haar bijdrage levert aan de energietransitie.’

Peter Tange, secretaris Dorpsraad Halsteren.