Afbeelding

Toekomst zaaien bij biodynamische tuinderij

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - 'Zaaien gaat over de essentie van het leven', zei tuinder Peet de Krom toen hij vorige keer meedeed met Toekomst Zaaien. 'Ieder jong mens zou dat een keer mee moeten maken. Bovendien is het machtig mooi om te doen.' Op 26 oktober is iedereen welkom om samen met Peet winterrogge te zaaien bij Bergen op Zoom. 

Biodynamisch tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel van Peet en Elza de Krom ligt bij Bergen op Zoom. Op 11 hectare telen ze allerlei soorten groenten en kruiden en ze zijn beroemd om hun heerlijke aardbeien. Bij het Toekomst Zaaien gaan ze rogge zaaien als groenbemester. Dit gewas is bedoeld om de bodem te voeden en daar zijn granen heel geschikt voor. Peet zal op deze zaaidag meer vertellen over hun biodynamische bedrijf en over kringlooplandbouw.

Klimaat en biodiversiteit

Bijzonder is dat ze op De Kromme Lepel sinds tien jaar geen dierlijke mest meer gebruiken. Ze gebruiken compost van plantenresten en telen gewassen die stikstof binden uit de lucht, zoals veldbonen, lupine, klaver en luzerne. "Deze manier van werken biedt wat ons betreft oplossingen voor problemen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en gezondheid", vertelt Peet. De Kromme Lepel pacht grond van BD Grondbeheer, een stichting die met geld uit schenkingen en obligaties grond verwerft voor biodynamische boeren.

Programma

Het Toekomst Zaaien start zaterdag 26 oktober om 14 uur met een korte uitleg door Edwin Nuijten (plantenveredelaar en onderzoeker) over de achtergronden van Toekomst Zaaien. Daarna mag iedereen het zaaien met de hand oefenen in de kas. Vervolgens mag iedereen meedoen om twee akkers in te zaaien en zo het oergebaar van het zaaien volop mee te beleven. Na afloop is er thee en fris en gelegenheid om vragen te stellen.

Internationaal zaai-evenement

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en bij biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. Ook andere biodynamische boerderijen hebben in de weekenden van oktober meegedaan aan het Toekomst Zaaien. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer. Kijk voor info en aanmelden op toekomstzaaien.nl.

Toekomst Zaaien op 26 oktober om 14 uur bij Tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel, Laageinde 20, 4614 PW Bergen op Zoom. Kijk voor info en aanmelden op toekomstzaaien.nl.