Afbeelding

Thalita de Jong blikt terug op eerste helft Vuelta

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - De tweede etappe van de Vuelta, ofwel Ronde van Spanje, liep voor Thalita de Jong niet goed af. Ze vertelt: “Dit was een etappe met een klim erin waardoor de sprinters normaal niet zouden overleven. Helaas werd er niet hard genoeg doorgereden na de klim, dus alles kwam terug samen.”

Thalita vervolgt: “De groepen achter ons sloten terug aan. Uiteindelijk met ongeveer 100 dus naar de finale. Helaas op 3 km van de streep ben ik hard gevallen, ik lig aan allerlei kanten helemaal open en mijn fiets was gebroken. Ik ben rustig binnen gebold nadat de ronde-arts mijn wonden voor de eerste keer verzorgd had, nog op de plek van de val.”

De 3e etappe op 1 mei was een zware waaieretappe. Veel wind in de zij. Na een nachtje minder goed slapen vanwege alle wonden moest Thalita ‘er nog even inkomen’, nadat ze ‘s ochtends in het hotel nog was behandeld door de fysiotherapeut; bilspieren en rugspieren zaten flink vast. “Na de val van gisteren wilde ik geen risico’s meer pakken in de sprint. Het was de laatste 5 km draaien en keren met nog een steil klimmetje erin ook. Ik bleef wel van voren rijden en op het klimmetje reed ik eigenlijk best wel goed omhoog. In de laatste km zat ik in de 3e positie. Ondertussen uit de kopgroep 1 gelost, dus 18 voorop. Uiteindelijk een 20e plek in een lastige windetappe.”

Etappe 4 bevatte meer teamwork vanuit een aantal rensters. “In de finale, nog 3.5 km omhoog tot de finish, begon ik helaas te ver van achteren omdat ik na een hele dag hoofdpijn wegens vastzittende nek, niet helemaal attent was. Ik werd uit de treintjes geduwd, kwam vervolgens achter rensters te zitten die zich lieten uitzakken na kopbeurten, of rensters die gewoon niet meer konden volgen. Ik moest een gat dicht rijden eerste naar de voet van de klim toe naar de toppers. Natuurlijk, als je dat doet, je sluit net wel of net niet aan, dan versnellen ze van voren ook. Dus de groep toppers heb ik niet meer gezien en niet meer kunnen debatten, maar toch een goede klim gereden. Op het eind haalde ik nog veel goede rensters in, zoals Marianne Vos, Marlen Reusser, Kasia Nieweadoma, Niam Fisher Black en nog enkele anderen. Uiteindelijk toch nog gewoon 12e! Opgeschoven naar plek 23 in het klassement”, aldus Thalita de Jong, over de eerste helft van de Ronde van Spanje.