Bert de Jager neemt de zorgen om zijn cliënten en medewerkers serieus.
Bert de Jager neemt de zorgen om zijn cliënten en medewerkers serieus. Foto: Dennis van Loenhout

De Broeder: spontaan bezoek

Algemeen

WOENSDRECHT – Boerderij De Walkant aan de Langeweg in Woensdrecht is sinds januari de thuisbasis van de zorgspecialisten van thuiszorgorganisatie De Broeder. 

De voormalige recreatieboerderij biedt bovendien onderdak aan de dagbesteding van De Broeder. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het er erg stil. De medewerkers van de Broeder zijn allemaal op pad, voor spontane bezoekjes bij cliënten.

“Aanvankelijk heb ik het nieuws rond het coronavirus wat schouderophalend gevolgd”, zegt Bert de Jager van De Broeder, “maar het duurde niet lang voor mijn scepsis omsloeg in zorg. Die zorg voel ik nog steeds.”

Die zorg concentreert zich op de 130 cliënten van De Broeder, en op de 26 medewerkers van de organisatie die zich specialiseert in thuiszorg, huishoudelijke ondersteuning, begeleiding en dagbesteding. “Aanvankelijke leefden we echt van dag tot dag”, zegt De Jager, “maar inmiddels is de rust wat teruggekeerd. We hebben voldoende beschermingsmiddelen voor onze medewerkers, en hoewel het hier nu erg stil is hebben we nog steeds contact met onze cliënten, ook met de 15 ouderen die hier naar de dagbesteding kwamen, maar nu noodgedwongen thuiszitten.”

De activiteitenbegeleiders van De Broeder gaan nu op bezoek bij de dagbestedingscliënten, waarvan een groot deel in de gemeente Woensdrecht woont. Ze houden afstand, maar verschijnen spontaan. “En dan is alles mogelijk”, zegt De Jager, “een praatje, een spelletje, of een wandeling. Stuk voor stuk vinden onze cliënten dat helemaal geweldig. Met het wegvallen van de dagbesteding en familiebezoek zijn ze op korte tijd veel kwijtgeraakt, juist daarom is het belangrijk dat we met hen in contact blijven. De waardering die dat geeft is mooi om te zien.” Een onverwacht voordeel is de mogelijkheid om dagbestedingscliënten in de thuissituatie te ontmoeten. De Jager: “Soms zien we mensen in een schrijnende thuissituatie die je op basis van hun verschijning op onze locatie niet zou verwachten. In die gevallen kunnen we hulp bieden die we anders niet misschien hadden kunnen bieden. Dat is een goede zaak, maar als geheel is dit natuurlijk geen fijne situatie. In deze tijd hebben we ineens een heel gek beroep.”

Belangrijkst

Zoals bijna elke zorginstelling heeft De Broeder er met de coronacrisis flink wat zorgen bijgekregen. “Mensen mogen niet bij hun moeder of oma op bezoek maar onze medewerkers komen gewoon nog bij mensen thuis”, zegt De Jager, “dat is heel hard nodig, maar het brengt natuurlijk ook zorgen. Gelukkig zijn onze cliënten en ons personeel nog gezond, maar we denken natuurlijk na over wat we moeten doen als wij ook met besmettingen te maken krijgen. Maar het belangrijkste is om – zo lang deze crisis duurt – iets waardevols te doen voor onze cliënten. Daarbij gaan we uit van de filosofie die we altijd al hadden: het gaat erom dat je de tijd voor elkaar neemt. Dat is nu belangrijker dan ooit. We gaan op deze voet verder tot we onze dagbesteding weer kunnen opstarten. Want zeker in de zomer kan het enorm gezellig zijn in onze mooie tuin. We hopen allemaal vurig dat we elkaar daar binnenkort weer mogen ontmoeten. In goede gezondheid, want dat is nu waar alles om draait!”