Met zijn optredens doet Ron van Hoof ouderen een groot plezier.
Met zijn optredens doet Ron van Hoof ouderen een groot plezier. Foto: Dennis van Loenhout

"Kleine moeite, groot plezier"

Algemeen

PUTTE – Met zijn optredens in de tuin van verzorgingshuizen probeert zanger Ron van Hoof de coronacrisis een stukje draaglijker te maken voor de ouderen in de regio. Hoe belangrijk dat is, weet hij ook zonder de waardering die hij ervoor ontvangt.

“Het is fijn dat je om ons denkt”. Het is een kort, maar veelzeggend zinnetje op een briefje dat de Putse zanger Ron van Hoof kreeg na zijn optreden in de tuin van Margaretha Woonhof in Huijbergen. Vlak nadat de coronacrisis over Nederland neerdaalde zag Van Hoof een item op tv over een meisje dat met haar gitaar “raamconcerten” gaf voor ouderen. Dat idee bleef hangen, en met collega-entertainer Jaap Meinster verzorgde Ron van Hoof op 22 maart optredens bij De Beukenhof in Putte, Mariahove in Ossendrecht, Heideduin in Hoogerheide en in Huize Zonnewende Kapellen in België. “Mensen in verzorgingshuizen hebben vaak helemaal niks. Ze zitten in hun kleine kamer, kunnen er niet af en kunnen geen bezoek ontvangen. Ik wilde iets doen voor die mensen. Je ziet ze opleven: meezingen, klappen, dansen achter hun rollator. Prachtig!”

Met zijn optredens wil Ron van Hoof de coronatijd – waarin hij al zijn reguliere optredens geannuleerd zag worden – nuttig gebruiken door de ouderen in de regio een lichtpuntje te bieden in een vaak beangstigende tijd. Ron was samen met zijn broer Ben jarenlang mantelzorger van zijn moeder, Alice. In december overleed zij, vlak voor haar 99e verjaardag.
“Dat is natuurlijk heel verdrietig”, zegt Ron, “maar ze heeft gelukkig een gezegende leeftijd bereikt, en ik ben opgelucht dat ze de coronacrisis niet hoeft mee te maken." Daar had ze volgens Ron niet tegen gekund. "Veel ouderen komen de tijd nog enigszins door met lezen en puzzelen, maar dat was niks voor mijn moeder. Zij leefde voor contact met anderen. Ze moest kunnen buurten, zonder dat zou ze geen leven hebben gehad.”

Met zijn “raamconcerten” wil Ron doorgaan zolang de coronacrisis duurt. Bovendien roept hij iedereen die een talent heeft op dat aan te wenden om anderen wat afleiding en vrolijkheid te bieden in deze moeilijke tijden. “Als ik kijk naar mijn optredens kan ik zeggen: het is zo simpel, en het betekent zo veel. Zit je in een fanfare? Pak gewoon je instrument en doe iets moois! Kun je dansen? Neem muziek mee en ga dansen! Zorgcentra staan open voor dit soort initiatieven: als je van tevoren belt en je plan voorlegt ontmoet je vaak heel veel enthousiasme. En bewoners vinden het fantastisch, ook dat heb ik zien gebeuren. In de ochtend verheugen mensen zich op het optreden, in de middag genieten ze van de muziek en ’s avonds kunnen ze napraten en -genieten. En dan is er toch weer een dag voorbij! Verder hamert Ron op het belang van contact met ouderen: “Ik ging elke dag langs bij mijn moeder, en in deze tijd zou ik haar elke dag bellen. Want ook zonder aanwezig te zijn kun je er voor iemand zijn. Bel wat vaker, laat een bloemetje bezorgen of breng wat lekkers langs. Elk gebaar telt in deze tijd een beetje extra.”

Samen

Ron zette zijn eigen ervaringen in de coronacrisis om in een lied. In “Samen in de Strijd” zingt hij wat hij gelooft. ”We zullen samen als een blok achter elkaar moeten gaan staan” en “Samen zullen wij het winnen, samen kunnen wij het aan.” Zijn lied krijgt overal lovende kritieken.
“Zingen is mijn uit de hand gelopen hobby. Dat er wat optredens wegvallen is niet zo erg, dat heel veel mensen ziek worden, en eenzaam zijn is veel erger. Dan is een beetje positiviteit brengen gewoon het minste dat ik kan doen. Kleine moeite, groot plezier”, aldus Ron.