Dodenherdenking bij Bevrijdingsmonument Huijbergen.
Dodenherdenking bij Bevrijdingsmonument Huijbergen. Foto: Bep Tielemans

Herdenken in een bijzondere periode

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - In zijn toespraak op Dodenherdenking 4 mei ging burgemeester Adriaansen van gemeente Woensdrecht in op herdenken in een bijzondere periode.

"Vandaag herdenkt Nederland alle slachtoffers die om het leven kwamen tijdens oorlogen of bij vredesoperaties, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden. Ook in onze gemeente staan we hier ieder jaar bij stil. In alle kernen organiseert het 4 mei comité dan samen met de gemeente een ceremonie bij het oorlogsmonument. We komen dan samen, om met elkaar, eer te bewijzen aan de oorlogsslachtoffers. Om stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Dit jaar herdenken we in een bijzondere periode. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zijn we genoodzaakt om op een andere manier invulling te geven aan dodenherdenking. De grootste verandering is dat we niet tegelijkertijd samen kunnen komen bij het monument. We kunnen niet omringd door dorpsgenoten gezamenlijk stilstaan om te herdenken. Het eerbetoon dat we dan samen brengen, de verbondenheid die we daarbij voelen, dat zullen we dit jaar moeten missen.

Dat wil niet zeggen dat we dit jaar niet waardig kunnen herdenken. We richten ons alleen meer op individueel herdenken. Het vlagprotocol is aangepast, waardoor u de hele dag halfstok mag vlaggen. Vanuit de gemeente zullen wij dit ook doen bij de monumenten en bij het gemeentehuis. U mag gedurende de dag naar het monument komen dat het dichtst bij u in de buurt is en hier een persoonlijk moment van eerbetoon houden. Indien op het door u gekozen tijdstip meer mensen aanwezig zijn, wil ik u vragen elkaar hierin de tijd en ruimte te geven.

’s Avonds zullen we rond 8 uur bij ieder monument een korte ceremonie houden met afvaardiging vanuit het 4 mei comité en gemeentebestuur. Dit doen we helaas zonder publiek. Ik wil dan ook vragen om dan niet naar het monument te komen. U kunt de ceremonies via Facebook volgen of terugzien.

Online zijn tevens initiatieven om digitaal te herdenken. Zo kunt u bijvoorbeeld via de website van het

Nationaal Comité 4 en 5 mei digitaal een bloem leggen bij een monument naar keuze.

Er zijn dus alternatieven voor onze reguliere manier van herdenken. Herdenken op de tradionele manier zullen we blijven doen, ik ga ervanuit dat we volgend jaar weer samen komen bij de monumenten. Dat activiteiten die nu afgelast zijn door kunnen gaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het bezoek van een afvaardiging van de Canadese Black Watch, dat uitgesteld is naar volgend jaar. Of aan de vrijheidsmaaltijd die door De Zonnebloem georganiseerd zou worden. Daarentegen biedt deze situatie misschien ook wel kansen voor de geboorte van nieuwe tradities. Andere vormen van herdenken, individueel of digitaal, die aansluiten bij de huidige tijd en nieuwe generatie. Niet als vervanging, maar als aanvulling op de tradities die we al kennen.

Hoewel volgens een andere invulling dan anders, blijft de gemeenschappelijke gedachte hetzelfde: Nederland staat dit jaar stil bij 75 jaar vrijheid. Bij het feit dat er voor deze vrijheid grote offers zijn gebracht. Dat niet iedereen heeft kunnen meemaken dat Nederland bevrijd werd.

In onze gemeente hebben we vorig jaar al met tal van activiteiten 75 jaar bevrijding herdacht en gevierd. Dit wil niet zeggen dat het daarmee gedaan is. Vrijheid is een actueel thema en we moeten er ook samen voor zorgen dat het dit blijft.

Gelukkig hebben de meesten van u, inclusief ikzelf, altijd in vrijheid en zonder oorlog kunnen leven. De maatregelen die nu gelden rondom het coronavirus wil ik in geen geval vergelijken met een oorlogssituatie. Uiteraard zijn ze genomen voor de volksgezondheid en is naleving erg belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Desondanks kunnen mensen het in deze periode moeilijk hebben en het gevoel hebben dat hun vrijheid beperkt wordt. Zoveel mogelijk thuis moeten blijven, niet zomaar overal heen kunnen gaan, gesloten grenzen. De nabijheid van dierbaren moeten missen en in sommige gevallen gevoelens van onzekerheid, angst, verdriet en soms zelfs van rouw.

Voor nu wil ik u dan ook vragen goed op uzelf en op elkaar te letten. Hoewel we deze herdenking niet bij elkaar komen, doen we het toch samen."

Dodenherdenking bij Bevrijdingsmonument Huijbergen.
Dodenherdenking bij Bevrijdingsmonument Huijbergen.
Dodenherdenking bij Bevrijdingsmonument Huijbergen.
Vlaggen op Bevrijdingsdag in dorp Ossendrecht.