Vlag halfstok
Vlag halfstok Foto: Bep Tielemans

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Op 4 mei herdenken we op nationaal niveau de doden en vieren we op 5 mei onze herwonnen vrijheid. 

Dit jaar zouden we dat voor de 75-ste keer doen. Hoe opmerkelijk is het dat we nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, te maken hebben met een andere vorm van onvrijheid. die ook slachtoffers maakt.

De Dodenherdenking en de Bevrijdingsdag zijn beide dagen die diep geworteld zijn in onze nationale identiteit. Aandacht voor de doden die in onvrijheid om het leven kwamen door oorlogsgeweld, waaronder ook ontbering en ziekte ten gevolge van oorlogshandelingen worden verstaan, krijgen er dit jaar een dimensie bij: de onvrijheid die we nu doormaken vanwege corona. Tegen die achtergrond van deze tot voor kort onbekende vorm van vrijheidsbeperking heb ik, in overleg met de organiserende comités, er dan ook voor gekozen om met alternatieve en passende herdenkings- en bevrijdingsprogramma’s te komen.

Het programma van de Dodenherdenking 2020 verlegt zich naar de studio van Omroep ZuidWest. Via de website van deze omroepstichting is vanaf 19.50 uur een herdenkingsuitzending te volgen die uit de volgende programma-onderdelen bestaat: 19.58 uur signaal Taptoe, 20.00 uur twee minuten stilte, 20.02 uur Het Wilhelmus, 20.05 uur toespraak burgemeester Petter van Bergen op Zoom, 20.15 uur afsluiting met het Merck Toch Hoe Sterck.

Tegelijkertijd verzorgen de landelijke tv-omroepen de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam en de uitzending van de toespraak van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Het herdenkingsprogramma in Bergen op Zoom blijft via de website van ZuidWest te bekijken na afloop van het nationale herdenkingsprogramma op de landelijke tv. Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen (niet te verwarren met Last Post), gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ons gemeentebestuur omarmen het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis.

Vlaggen op 4 en 5 mei:

In lijn met het verzoek van het Nationale Comité 4 en 5 mei, wordt gevraagd om op 4 mei de gehele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Tevens luidt de oproep om op 5 mei te vlaggen om de herwonnen vrijheid te benadrukken en met dit gebaar tevens in verbondenheid uit te stralen dat wij uitkijken naar een vrij leven na corona.