Cees van Tiggelen is trots op zijn biologische asperges.
Cees van Tiggelen is trots op zijn biologische asperges. Foto: Dennis van Loenhout

Biologisch succesverhaal

Algemeen

HALSTEREN – Biologische asperges van de Halsterse kant van de Brabantse Wal, dat kan niet anders dan een succesverhaal zijn. Cees en Mariëtte van Tiggelen zijn aspergetelers in hart en nieren, die na 40 jaar nog altijd van hun product en teeltwijze houden.

Geen kunstmest. Geen gewasbeschermende middelen. Cees van Tiggelen zweert erbij om zijn asperges op die wijze te kweken. Hij legt uit waarom: “Vijftien jaar geleden kreeg ik een hartstilstand en sindsdien slik ik veel medicijnen, waarvan ik vaak bijwerkingen heb. Dat zette me aan het denken, want eigenlijk zijn gewasbeschermende middelen en kunstmest een soort medicijnen voor planten. Toen ik stopte met het gebruik van die middelen zag ik de asperges gelijkmatiger groeien en merkte ik dat de smaak verbeterde. Ja, we produceren wat minder en het proces is arbeidsintensiever, maar het is de moeite waard. Dat vinden wij zelf, maar dat horen we vooral ook van onze klanten. Iedereen vertelt ons dat onze asperges nét wat steviger en nét wat zoeter zijn.” Om zijn werkwijze te kunnen handhaven is Cees van Tiggelen steeds bezig om problemen voor zijn gewas te voorkomen. Daarom is de afstand tussen de aspergebedden op het land van Cees wat groter dan bij “traditionele” telers, zodat de gewassen geen “ziekte” op elkaar kunnen overbrengen. Het is een verkleinde vorm van de “social distancing” die de coronacrisis kenmerkt: “We zien gelukkig dat er bij de consument veel vraag is naar asperges, en ook horecaondernemers worden steeds creatiever. Bovendien vinden veel mensen het een fijne gedachte dat ze bij ons precies weten waar de asperge vandaan komt. En asperges kopen is juist nu een leuk uitje, en het mag, want je doet boodschappen!” In hun boerderijwinkel verkopen Cees en Mariëtte van Tiggelen de traditionele witte asperges, maar ook groene – “die zijn broccoliachtig” – en paarse, die qua smaak meer richting boerenkool gaan. Ook is er biologische wijn te koop, en verkopen ze aardbeien van collega-teler Loos en honing die wordt gemaakt door Cees’ zus in Ossendrecht. Ondertussen staat dochter Michelle klaar om het vak van haar ouders voort te zetten, en daarmee een familiebedrijf over te nemen dat al sinds 1900 actief is in Halsteren. “Onze streek heeft een aspergetraditie van honderden jaren”, zegt Cees, “het feit dat wij daar als familie met een vijfde generatie aan kunnen blijven bijdragen is iets waarop we trots zijn, en dat zijn we ook op onze biologische asperge!”