Bestuursvoorzitter Stéphane Cépèro van LPS.
Bestuursvoorzitter Stéphane Cépèro van LPS.

Lowys Porquin Stichting al 30 jaar belangrijk

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO -   De Lowys Porquin Stichting bestaat 30 jaar. Om meer te weten te komen over het belang van deze onderwijsorganisatie hebben wij een gesprek met de bestuursvoorzitter van de Stichting, de heer Stéphane Cépèro in Bergen op Zoom. Het gesprek vindt plaats in het bestuurskantoor aan de Marslaan 1 te Bergen op Zoom.

Meneer Cépèro, kunt u wat meer vertellen over uw organisatie?

“Wij zijn van oorsprong een onderwijsstichting. In 1994 zijn we opgericht voor enkele basisscholen en daarna zijn we gegroeid naar 31 scholen op 36 locaties. Sinds 2014 hebben we ook de kinderopvang erbij, waardoor we bereiken, dat er een vloeiende ontwikkellijn ontstaat voor 0- tot 12-jarige kinderen. Het bestuur, waarvan ik de voorzitter ben, wordt gecontroleerd door de Raad van Toezicht.”


Wat is het spreidingsgebied van de Lowys Porquin Stichting?

“Wij bestrijken in West-Brabant het gebied van Putte in het zuiden tot en met Steenbergen en Dinteloord in het noorden. Dat is dus de hele Brabantse Wal en nog iets meer.”

Wat is er zoal veranderd in het onderwijs de laatste tien jaar?

“Er is ontzettend veel veranderd. Vroeger stond de onderwijzer voor de klas en alle leerlingen kregen dezelfde les. Dit was eenrichtingsverkeer gericht op de gemiddelde leerling. Was een kind wat slimmer dan kreeg het te weinig. Was een leerling wat minder slim dan kreeg hij te veel. Alle leerlingen moesten dezelfde sommen maken en hetzelfde dictee en ze moesten dezelfde oefeningen doen tijdens de gymles. 

Tegenwoordig is de rol van de leerkracht veel meer interactief. Hij of zij heeft te maken met veel meer verschillende niveaus. De populatie van de school is ook erg anders geworden. In de klas zitten allerlei culturen door elkaar. Het is heel goed mogelijk, dat een leerling voor rekenen in groep 6 zit bijvoorbeeld en voor taal en lezen in groep 4, terwijl in dezelfde klas een leerling zit waarbij het omgekeerde het geval is. 

En, ook belangrijk, de betrokkenheid van de ouders is enorm toegenomen. Dat is goed en mooi, al mag het natuurlijk niet zo zijn dat de ouders het onderwijs overnemen.”

Op de site van de Lowys Porquin Stichting heb ik gelezen, dat er veel aandacht is voor de individuele ontwikkeling van de leerlingen. ‘Ieder kind heeft recht op een goede, veilige en gezonde leer- en ontwikkelomgeving. Hierbij horen structuur, regels en controle, maar ook de vrijheid om zichzelf te zijn, de wereld te ontdekken en de ruimte om fouten te maken. Juist door deze vrijheid kunnen kinderen hun talenten, vaardigheden en zelfvertrouwen ontplooien ...’ 

Toch is het natuurlijk ook zo, dat een leerling deel uitmaakt van een groep. Hoe zit het met de sociale ontwikkeling?

“Een goede vraag! Bij ons zijn vooral drie dingen essentieel, te weten: 1. kwalificatie; de kinderen moeten bepaalde leerdoelen bereiken en ze moeten daarop regelmatig worden getoetst. 2. socialisatie; ze moeten uitgroeien tot volwaardige sociale wezens, en 3. persoonsvorming; ze moeten zich ontwikkelen tot personen met een eigen identiteit. Samenvattend kun je zeggen: onze leerlingen moeten leren leven. Ze moeten goed voorbereid zijn op het vervolgonderwijs, maar ook op hun latere leven als volwassene. Met die visie als uitgangspunt helpen al onze professionals de kinderen bij het ontdekken van talenten en het ontplooien van vaardigheden. Zo groeien ze uit tot gelukkige, sociale mensen die hun eigen plekje weten te vinden in de maatschappij.”

Wat is er in uw onderwijssysteem anders dan in andere systemen?

“Niet heel veel. Elke school doet natuurlijk haar uiterste best om goed onderwijs te geven en een goede opvoeding. Dat is bij onze scholen ook zeker het geval. Toch heeft elke school bij ons de vrijheid om deze doelen op hun eigen manier te bereiken. Elke school heeft een eigen identiteit en karakter.”

In Nederland is er op dit moment een enorm tekort aan leraren. Kunt u nog aan voldoende geschikte leraren komen?

“Dat is bij ons geen enkel probleem. Wij hebben geen tekort. Vijf, zes jaar geleden hebben wij al maatregelen genomen om dit probleem bij ons te voorkomen. Bovendien blijkt heel duidelijk, dat ons personeel zich bij ons thuis voelt en zich verbonden voelt met de school. 

Vanwege het 30-jarig bestaan van de Stichting hebben we bijvoorbeeld de personeelsleden en hun partners uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst. Daar hebben zich maar liefst 1.300 personen voor aangemeld. Als je bedenkt dat we ongeveer 800 personeelsleden hebben, geeft dat getal wel aan hoe betrokken ons personeel is, hoe fijn men het vindt om erbij te horen en deel ervan uit te maken.”

Waarom heeft u tien jaar geleden ook de kinderopvang opgenomen in uw systeem?

“Wij zijn daar erg gelukkig mee. Juist door kinderen al vanaf 0 jaar op te vangen kunnen we ervoor zorgen, dat het basisonderwijs naadloos en zonder problemen aansluit bij de kinderopvang.” 

Voelt u zich na dertig jaar een stabiele, gevestigde organisatie die staat als een huis?

“Nou, niet helemaal. Als organisatie kunnen we op het gebied van onderwijs en pedagogiek blijven pionieren, door de creativiteit, het kritisch denkvermogen en de durf van onze medewerkers. Zij maken de Lowys Porquin Stichting tot wat het is: een vooruitstrevende stichting die de ontwikkeling van het kind altijd voorop stelt. Door onze mensen de ruimte te geven en hen te faciliteren, blijven we als stichting in beweging en tillen we samen het onderwijs en de kinderopvang naar een hoger niveau.”

Wat verlangt u van de mensen die werken bij de Lowys Porquin Stichting?

“Bij ons staan niet de gebouwen, maar de kinderen centraal. De mensen die hier werken vormen een gemeenschap van professionals. Waarom ik gemeenschap zeg? Omdat ons individuele werk en onze vakgebieden voortdurend op elkaar ingrijpen. We moeten kunnen vertrouwen op elkaars expertise en ondersteuning. Al onze medewerkers dragen kinderen een warm hart toe. Ze oefenen hun beroep uit met een enorme trots en passie.” 

Wat doet u zelf om dit te bereiken?

“Wij besteden veel tijd, aandacht en middelen aan het creëren van een prettig werkklimaat. We hebben aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en beloningssystemen. We bieden goede ondersteuning aan onze medewerkers en geven hen volop opleidingskansen en ontwikkelingsmogelijkheden. Wij hebben een sterke financiële positie, maar onze medewerkers beschouwen we als ons ‘echte kapitaal’. Wat we bieden is vooral een luisterend oor.”

Mijn vragen zijn op. Wilt u misschien zelf nog gespreksonderwerpen toevoegen?

“Nou nee, ik denk dat we de voornaamste zaken wel voldoende besproken hebben. Wanneer mensen meer willen weten over de Lowys Porquin Stichting, kunnen ze onze uitgebreide site raadplegen”, aldus bestuursvoorzitter Stéphane Cépèro van de Lowys Porquin Stichting.

Veilig

In een half uur tijd heb ik de heer Stéphane Cépèro leren kennen als een sympathieke en gedreven bestuurder, die enerzijds ruim de tijd neemt om mijn vragen te beantwoorden en anderzijds toch efficiënt genoeg is om ons gesprek tijdig te beëindigen, zodat hij zich naar zijn volgende afspraak kan spoeden. 

Inmiddels is het begrip ‘veiligheid’ nog niet aan de orde gekomen. Toch is dit bij de LPS, zoals de Lowys Porquin Stichting kortweg wordt genoemd, een bijzonder belangrijk begrip. Zowel de leerlingen als de leerkrachten en het overige personeel moeten zich te allen tijde in elke locatie veilig voelen.

Dat blijkt al uit alles wanneer ik aankom bij het bestuurskantoor. De deuren gaan niet automatisch open. Ik moet eerst aanbellen en zeggen wie ik ben en wat ik kom doen. Daarna word ik gastvrij welkom geheten, maar ik moet eerst naar een aanmeldpunt, waar ik mijn naam moet invullen en het bedrijf waarvoor ik werk. Pas daarna wordt mij een kop koffie aangeboden en een plaats om even te wachten.

Ook na ons prettige onderhoud dien ik mij weer netjes af te melden voordat ik het fraaie pand verlaat. Dit alles geeft me ook als bezoeker een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Zeer content begeef ik me dan ook weer huiswaarts.

Voor uitgebreide informatie over alle facetten van de Lowys Porquin Stichting verwijzen wij u graag naar hun website:
https://www.lowysporquin.nl/ .