Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Coba verveelt zich niet

Algemeen

HALSTEREN – Hoewel het uitzicht vanuit haar flat aan de Vogelenzang over de Dorpsstraat heel mooi is, vindt Coba de Bruin-Wijten het feit dat ze zichzelf al vier weken verplicht om binnen te blijven niet altijd even aangenaam. Toch is ze voorzichtig, en met reden: “Ik wil nog een tijdje mee!”

Ze is 82, maar haar moeder bereikte een leeftijd van maar liefst 96 jaar. Als ze gezond weet te blijven heeft Coba de Bruin-Wijten hopelijk dus nog flink wat jaren voor zich. De wil is er in elk geval: “Ik wil nog een hele tijd mee”, zegt ze, “ik wil door!” En daarom zit Coba dus al vier weken binnen. Het werd haar aangeraden door haar dochter en schoonzoon, maar dat was eigenlijk niet nodig: “Ik ben bang van corona. Het is akelig, maar ik kom glad niet buiten. Ik ken zoveel mensen in Halsteren, dat ik met heel veel mensen zou moeten praten op straat. Dat wil ik wel, maar met dat virus durf ik het nu gewoon niet aan. Daarom blijf ik binnen. Mijn dochter brengt de boodschappen, en mijn vriendin komt elke week Rummikubben. Dat vind ik genoeg, ik wil niet ziek worden. Daarom blijf ik binnen.”

Op eerste Paasdag stond Coba zichzelf voor het eerst in vier weken toe om even naar buiten te gaan. “Toen was het zo lekker dat ik met mijn dochter op het balkon ben gaan zitten. Toen was ik wel een ander mens toen ik binnenkwam!”, lacht ze. Toch is haar situatie niet zo nijpend als je zou denken. Coba vermaakt zich namelijk prima in de quarantaine die ze zichzelf oplegde: “Als ik wakker ben en gegeten heb pak ik mijn puzzelboekje, en daarna ga ik vaak even aan de slag met een kleurboek. Ik ben ook nog bezig met een mooie legpuzzel. Met af en toe een potje Rummikub verveel ik me zeker niet, en ik voel me ook absoluut niet eenzaam.”

Ook het verkeer in de Dorpsstraat vormt voor Coba een bron van vermaak. Van achter haar raam ziet ze grote vrachtwagens en kleine personenauto’s langs elkaar manoeuvreren, en vaak staat ze verbaasd dat het maar nét goed gaat. Ze ziet ook hoe winkelende Halsternaren hun best doen om de voorgeschreven anderhalve meter afstand te houden, en dat stemt haar positief: “Wie zich niet aan de regels houdt zou een schop onder z’n kont moeten krijgen”, is haar oordeel. Hoewel Coba positief is over de wijze waarop de overheid met de coronacrisis omgaat, is ze gestopt met het volgen van het nieuws: “Anders slaap ik niet meer, ik vind het allemaal te akelig.”

Tevreden

Al haar hele leven is Coba een harde werker. Ze werkte in de bollenfabriek op de Jankenberg, bij de sigarenfabriek in Tholen, op Vrederust, bij Bakker van Bekhoven en bij twee vroedvrouwen. Ook was ze nog werkster bij twee families, voor ze zelf trouwde en kinderen kreeg. Dat veel bedrijven het nu moeilijk hebben vindt ze jammer. “Maar het is pas echt erg dat er zo veel mensen ziek zijn”, zegt ze. Elke dag komt de thuiszorg Coba helpen, en nog meer dan anders is ze daar blij mee: “Die meiden zijn zo lief, ik ben zo tevreden. Zeker in deze tijd, want die is voor hen ook spannend. We willen allemaal nog een tijdje mee, dus laten we allemaal voorzichtig zijn. Maar we moeten ook blijven lachen!”

Afbeelding