Voorlopig is Yolande alleen met haar hond in de dagopvang.
Voorlopig is Yolande alleen met haar hond in de dagopvang. Foto: Dennis van Loenhout

Op het Dorp blijft op het dorp

Algemeen

HALSTEREN – Met de komst van het coronavirus was in één klap alles anders. Zeker voor ouderen is er veel veranderd, omdat zij een grote risicogroep vormen. Eén ding blijft gelukkig hetzelfde: de toewijding van Op het Dorp. Want als ouderen niet naar de dagbesteding kunnen komen, dan gaat de dagbesteding gewoon naar de ouderen.

In de coronacrisis zijn de zorgmedewerkers de helden, en terecht. Zorg wordt ook buiten het ziekenhuis verleend. Yolande van Gastel zorgt al jaren voor ouderen. Met haar dagbesteding Op het Dorp in Halsteren biedt ze een dagbesteding die de echte “dorpse” sfeer biedt waar ouderen zo van houden. Yolande herkent dat een dorp elkaar in deze crisistijd harder nodig heeft dan ooit. Dus, als “haar” ouderen vanwege de coronacrisis niet naar de dagbesteding kunnen komen, dan brengt ze de dagbesteding naar haar ouderen. “Want als wij niks doen belanden veel ouderen achter de geraniums”, zegt ze, “en hoe mooi die ook bloeien door het zonnige weer: daar horen die mensen niet thuis.”

“Afleiding is harder nodig dan ooit!”, vindt Yolande. “De crisis wordt in de media steeds enger gemaakt, en veel ouderen zijn daar gevoelig voor. Voor hen – voor iedereen – moeten we deze tijd zo aangenaam mogelijk maken. Met mijn collega’s Sonja, Sanne en Maria ben ik daar heel druk mee: we zoeken continu naar leuke dingen om te doen. Puzzels, knutselwerk, maar ook gewoon leuke wandelingetjes die we samen kunnen maken. Normaal zijn we twee dagen per week geopend, maar nu zijn we zes dagen per week in touw. We bezoeken onze ouderen individueel. Wel op gepaste afstand natuurlijk, maar wanneer ze dat liever niet hebben bellen we in elk geval regelmatig. Want we willen er zijn, juist nu!”

Gelukkig ziet Yolande ook ouderen die de crisis heel nuchter het hoofd bieden. “Soms”, lacht ze, “zelfs iets te nuchter. Mensen die de oorlog en de Watersnoodramp hebben meegemaakt denken soms dat het met dat virus ook wel niet zo’n vaart zal lopen en gaan dan gewoon hun boodschapjes doen. Maar het is natuurlijk wel een ernstig virus, die plexiglazen wanden hangen niet voor niks bij de kassa’s. Soms is het niet makkelijk om de ernst van de situatie bij die mensen te laten doordringen.”

Yolande is diep onder de indruk door de vele initiatieven die de laatste week zijn ontstaan in de maatschappij. Ze noemt de verzamelpunten voor de voedselbank, het Bergse soepproject en de oude tv-programma’s die via Heimwee TV terug op de buis komen. “Dat doet heel veel voor mensen”, zegt ze, “en het helpt een beetje in een tijd waarin je niet dicht bij elkaar kunt komen om lekker te kletsen over het leven van vroeger, het opgroeien op een boerderij in de polder of je eerste vriendje of vriendinnetje. Het steekt dat dat nu niet kan, maar gelukkig oogsten we de laatste weken veel waardering en zien we vooral heel veel blije gezichten. Dat betekent dat we er samen wel doorheen gaan komen.”

Gezellig

Plannen voor ná de crisis heeft Yolande al volop. “Dan praten we niet meer over corona”, zegt ze, “dan gaan we gewoon weer open en gaan we het met z’n allen heel erg gezellig maken Op het Dorp, “en misschien hebben we dan wel iets geleerd van alle creativiteit, alle saamhorigheid en alle solidariteit die we nu hebben zien ontstaan. Misschien is Ons Dorp straks nog veel mooier!”

De dagopvang blijft voorlopig leeg.