Goedlachse parttime postbezorger Raoul Dam vindt het belangrijk om in deze tijd vooral positief te blijven.
Goedlachse parttime postbezorger Raoul Dam vindt het belangrijk om in deze tijd vooral positief te blijven. Foto: Bep Tielemans

"Als je positief blijft komt het goed"

Algemeen

HALSTEREN - Wie op zaterdag door de Dorpsstraat in Halsteren loopt, maakt een grote kans Raoul Dam (24) aan te treffen. 

Raoul bezorgt hier namelijk al negen jaar de post en vervult zijn bijbaantje met zichtbaar veel plezier. Graag maakt de opgewekte student een praatje en zegt iedereen goedendag. Ook in coronatijd is Raoul vrolijk maar dan wel op afstand.

Hoewel het leven de laatste tijd ingrijpend is veranderd op straat, in winkels en bij bedrijven gaat bezorging van de post 'gewoon' door. "Natuurlijk hebben wij als postbezorgers meegekregen dat we ons aan de situatie moeten aanpassen. Zo hebben we allemaal desinfecterende gel gekregen, mogen we maar met één persoon tegelijk in het depot en in plaats van briefpakketjes af te geven leggen we deze voor de deur zodat bewoners ze zelf kunnen oprapen", vertelt Raoul. Hij maakt nu mee dat mensen met een mondkapje op en handschoenen aan de deur openen.
Postbodes zijn de 'oren en de ogen' van de samenleving. "Zo gebeurt het nogal eens dat mensen zomaar de sleutel op de deur laten zitten omdat kinderen die buitenspelen naar binnen kunnen als ze dat willen. Dan bel ik even aan. Soms tref je verwarde mensen aan. Eigenlijk ben je als postbode best verantwoord bezig. Het gebeurt ook dat een hond de post aanneemt. Kortom: je maakt van alles mee en vooral op een leuke in plaats van negatieve manier", zegt Raoul. Naast de Dorpsstraat in het centrum bezorgt Raoul Dam voor PostNL ook in de Kastanjelaan op de Schans. Bij elkaar legt hij op zo'n zaterdag met twee routes ongeveer twintig kilometer af. Voeg daarbij een keer of vier fitness in de week en zijn conditie blijft prima op peil. "Het buiten zijn en bewegen is fijn, want van maandag tot en met vrijdag ben ik vooral zittend bezig. Ik ben aan het afstuderen bij Govatech in Halsteren voor de opleiding Finance & Control te Avans Breda en hoop dit over twee maanden af te ronden."
Hoewel postbode Raoul altijd in is voor een praatje, neemt hij zijn 'werk' serieus. "Met een app kun je controleren hoe lang je over een wijk doet. Uiteraard reken ik daar het praatjes maken niet bij. Op de vraag of het in deze coronatijd nog wel lukt mensen aan te spreken antwoordt Raoul: "Mensen vinden dit nu extra leuk maar op afstand. Eén keer moest ik wel heel hard lachen: een jonge vrouw liep wél met handschoenen aan maar toch gewoon vlak langs me." Positief blijven is het motto van Raoul Dam: "Zo komen we de coronatijd wel door."