Een leeg Zuidwesthoek College.
Een leeg Zuidwesthoek College. Foto: Dennis van Loenhout

Geef vertrouwen dat het goedkomt

Algemeen

OSSENDRECHT – “Het is zo leeg”, verzucht directeur Guus Haelermans van het Zuidwesthoek College. In een lege school vertelt hij hoe het Zuidwesthoek College omgaat met de coronacrisis en met welke uitdagingen de school worstelt.

Vrijwel precies een jaar nadat hij aantrad als directeur van het Zuidwesthoek College in Ossendrecht staat Guus Haelermans voor de grootste uitdaging die hij waarschijnlijk ooit het hoofd zal moeten bieden, en die hij zich – net als zijn collega’s – nooit had kunnen voorstellen. “Als school waren we hierop totaal niet voorbereid. Een schoolsluiting op deze schaal is nog nooit vertoond, daar bestaat geen draaiboek voor.”

Haelermans zag een ongekende saamhorigheid, creativiteit en teamgeest ontstaan, waardoor het onderwijs toch kan doorgaan. “Onze leerlingen waren gelukkig al gewend aan een zekere mate van digitaal onderwijs, voor ons als school is en blijft het contact met de leerlingen de grootste uitdaging. We willen weten hoe het met ze gaat, en waarmee wij ze kunnen helpen. Nu we dicht zijn is het welzijn van onze leerlingen belangrijker dan ooit”, zegt Haelermans.
Mentoren bellen, videobellen, mailen en chatten met leerlingen. Naarmate de crisis vordert vinden leerlingen en docenten elkaar steeds beter online. Ondertussen buigt een speciaal crisisteam zich dagelijks over de vragen en problemen waar collega’s tegenaan lopen. “Het crisisteam is van levensbelang, want elke collega moet geholpen kunnen worden. We zijn vooral bezig met communiceren, heel veel communiceren.”
Dat leerlingen in de coronacrisis een achterstand oplopen ontkent Haelermans niet. “Het welbevinden van leerlingen is het belangrijkste. Achterstanden kunnen we volgend jaar in beeld brengen en inlopen, desnoods met maatwerk. In deze vreemde tijd is het ook belangrijk dat ouders de druk op hun kinderen niet te hoog opvoeren. Als het even wat minder gaat met schoolwerk is dat niet erg. Geef ze de ruimte en het vertrouwen dat het allemaal weer goedkomt.”

Kwetsbare leerlingen worden door het Zuidwesthoek College niet vergeten: “Voor hen staat ons ondersteuningsteam meer klaar dan ooit. We bekijken wat er nodig is en schalen onze betrokkenheid op. In uiterste gevallen kunnen we deze leerlingen nog steeds opvangen op school, maar tot nu toe is dat niet nodig gebleken.”

Stroomversnelling

Het volledige Zuidwesthoek College hoopt dat de crisis snel voorbij is. “De leerlingen raken het thuiszitten beu, en wij zijn wel klaar met een lege school zonder leerlingen”, zegt Haelermans. Hij denkt dat de coronacrisis het onderwijs blijvend zal veranderen: “Door de crisis is het natuurlijke veranderproces van het onderwijs in een enorme stroomversnelling geraakt. 2020 zal de geschiedenis ingaan als een omslagpunt waarin het onderwijs veel geleerd heeft over digitaal onderwijs, over samenwerking en over creativiteit. Bovendien hebben we de laatste weken ook veel waardering ontvangen van ouders. Dat doet goed, ondanks de moeilijke tijd.”