Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Schaken iets voor jou?

Algemeen

Het zijn vreemde tijden nu met het coronavirus. Je kan niet naar school maar je moet toch huiswerk maken. Je mist vriendjes en vriendinnetjes. Soms haal je een frisse neus, maar meestal ben je toch binnen. Af en toe zul je wel spelletjes spelen met je ouders of broertjes of zusjes. Monopoly, Risk, kaartspelletjes, Stratego en andere. Misschien zit daar ook schaken bij. Als je kunt schaken, dan kun je gelijk proberen een schaakprobleem op te lossen.

Kun je niet schaken, dan kun je dat leren. Normaal kan je dat leren op een schaakvereniging, maar nu niet natuurlijk. Ook de lessen en schaakpartijen op een schaakvereniging gaan nu niet door in verband met het virus. Maar je kan online leren schaken als je chessity.com op de computer intikt. Je kunt daar een gratis account aanmaken. Dan kan je een tijdje schaaklessen volgen volgens de chessitymethode.
Je krijgt dan bij iedere les een korte instructie en je maakt vijf opgaven om te kijken of je de les begrepen hebt. Als je alle opgaven goed hebt, krijg je drie sterren en anders twee of een ster. Je kunt altijd een bepaalde les overdoen om toch drie sterren te halen. Als je 40 lessen gedaan hebt, kun je al best een partijtje spelen en zou je via een examen het pionnendiploma kunnen halen. Maar dat kan alleen als je uiteindelijk ook een account aanschaft. Dat kan je natuurlijk zelf doen of je doet dat via de schaakvereniging. Als je daar lid wordt, krijg je een jaar lang toegang tot dat programma en de mogelijkheid, als de schaaklessen op de schaakvereniging weer starten, om op de dinsdagavonden les te krijgen van een schaaktrainer. Je kunt dan ook spelen tegen andere jeugdschakers van de schaakvereniging.

Op de Brabantse Wal is BSV de enige schaakvereniging. Voor de jeugd worden de trainingen gegeven op de dinsdagavond van 18.30 – 19.30 in het gebouw van gymnasium Het Juvenaat. Er is daar jeugd van 5 tot 18 jaar. Er wordt schaakles gegeven op verschillende niveaus. Ook op diverse scholen wordt geschaakt en/of schaakles gegeven.
Kort geleden is het districtskampioenschap voor basisschoolteams gehouden. Er deden ongeveer 150 basisschoolleerlingen mee in teams van vier leerlingen. Basisschool De Rode Schouw uit Halsteren is al jaren het sterkste team van West-Brabant. Dit jaar won het ook maar het was op het nippertje. De andere basisscholen worden steeds sterker. Op de districtskampioenschappen hebben al teams van scholen uit Steenbergen, Halsteren, Bergen op Zoom en Woensdrecht mee gedaan. Logisch ook want schaken is een leuk spel. Op topniveau spreekt men zelfs van een sport, een denksport. Een aantal schakers zijn vaak ook goed in lichamelijke sporten. Zo speelt wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen op redelijk hoog niveau voetbal. En een oud-wereldkampioen, Bobby Fischer, was een goede tafeltennisser. Hij beweerde zelfs dat als hij niet al zijn aandacht aan het schaken besteed had, hij ook wereldkampioen tafeltennissen had kunnen worden.

Maar nu iets over het schaken. Het is van oorsprong een militair spel net als Stratego. En het is ongeveer 1500 jaar geleden “uitgevonden” door iemand uit India, Afghanistan of Iran. Het woord schaken komt uit het Perzisch en betekent eigenlijk koning. Het doel van het spel is dan ook om de koning van de tegenstander gevangen te nemen. In de tijd dat het spel ontwikkeld werd, waren er in die streek heel veel kleine vorstendommetjes met Radja’s aan het hoofd. Er waren ontzettend veel oorlogen tussen al die landjes. Maar toen het schaakspel werd “uitgevonden”, zo gaat de legende, hadden die Radja’s geen tijd meer om te vechten, zij vochten hun strijd wel uit op het schaakbord.

Sinds die tijd werd het schaakspel steeds verder verbreid in alle richtingen. Omstreeks 1100 kwam het ook via Spanje en Italië Europa binnen en is sinds die tijd ook niet meer weg te denken. Sinds ongeveer 1400 zijn ook de spelregels niet of nauwelijks meer veranderd. En die spelregels zijn goed te leren, maar om goed te leren schaken is veel training nodig. Dan moet je al je hersenknobbels goed gebruiken. Die hersenknobbels moeten dan ook goed samenwerken en dat is ook de kracht van het schaakspel. Maar de volgende keer vertellen we daar nog meer over.

Nu, voor degenen die al kunnen schaken, twee schaakproblemen. Als je wilt leren schaken kun je misschien deze problemen later oplossen.

Afbeelding