Daan Dries van het Roncalli.
Daan Dries van het Roncalli. Foto: Dennis van Loenhout

Examenstress wordt coronastress

Algemeen

HALSTEREN – In plaats van dat hij zit te blokken voor het centraal examen zit de 18-jarige Daan Dries zich nu thuis af te vragen hoe hij zich moet vermaken. Op die stress – coronastress – had hij zich niet voorbereid, en de examenstress die hij verwachtte valt nu weg.

Bij zijn examenjaar had Daan Dries zich allerlei dingen voorgesteld, maar niet dit. De ene week maakt hij schoolexamens in een lege school, achter een grondig ontsmet tafeltje en de andere week is hij ineens vrij, terwijl hij zich dan had moeten voorbereiden op het centraal examen. Voor Daan – en zijn generatiegenoten – geen examenstress. Het coronavirus zette er een dikke streep door, en veroorzaakte zijn eigen stress. Die heeft op Daan trouwens niet zo heel veel vat, geeft hij toe.

“Het is heel gek, maar het voelt niet zo heel heftig”, zegt Daan, “ik weet wel dat het dat wél is, en ik heb Mark Rutte ook op tv zien zeggen dat dit de heftigste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is. Ik onderschat het niet, maar omdat ik gelukkig nog niemand ken die het virus heeft merk je niet echt hoe erg de situatie is. Sowieso maak ik me geen zorgen, want daar win je niks mee. Ik ben gewoon op mijn hoede, dat is het verstandigste. Mijn ouders zeggen dat dit een situatie is die ik de rest van mijn leven ga onthouden. Dat is een heel gek idee.”

Hoewel de scholen razendsnel moesten sluiten vindt Daan dat zijn school – Roncalli in Bergen op Zoom – goed reageerde op de crisis. “De docenten waren heel flexibel. Mailen of Skypen, niks was teveel moeite. Mijn mentor belde me persoonlijk op om te vragen hoe het met me ging en hoe ik ervoor stond. Ook met de schoolexamens was het goed geregeld, de school heeft echt alles gedaan om de hygiëne en de afstand te bewaken”, zegt Daan.

Dat het centraal examen door de coronacrisis vervalt vindt Daan geen lekker gevoel, zelfs niet nu zijn vakantie een dikke maand eerder begint en zijn diploma al gegarandeerd is. “Het voelt niet goed omdat ik niet voor mijn diploma heb gestreden. Ik maak me een beetje zorgen of dit diploma wel als volwaardig gezien wordt. Dat is het wel, maar als ik later vertel dat ik in 2020 mijn havo-diploma heb gehaald weet iedereen nog dat dit geen normaal jaar was. Natuurlijk was het de juiste beslissing om de examens niet te laten doorgaan, maar het voelt vreemd.”

Aan de vele vrije tijd die hij ineens heeft moet Daan nog een beetje wennen. “Ik verveel me wel een beetje, maar dat komt ook omdat dit geen normale vakantie is. In een normale vakantie zou je een ijsje gaan halen, of gaan voetballen met je vrienden. Dat kan nu niet, dus ik moet maar accepteren dat het saai is. De hele dag gamen is ook niks. Op dit moment doe ik veel spelletjes met mijn broertje, en probeer ik me nuttig te maken. Dat doe ik door opdrachten voor mijn vervolgopleiding te doen, volgend jaar ga ik bestuurskunde en overheidsmanagement studeren in Den Bosch. En omdat ik me bezig wil houden ben ik me ook gaan verdiepen in aandelen. Nu het crisis is kan ik daarin misschien mijn slag slaan, en leerzaam is het sowieso.

Voor andere kinderen en jongeren heeft Daan nog een paar tips: “Blijf binnen, en durf 'nee' te zeggen tegen je vrienden als ze je vragen om toch naar buiten te gaan. Zo stopt de verspreiding van het virus het snelst. Maar als je dan toch binnen wil zitten, doe dan wel 'iets productiefs'. Nu is daar de tijd voor, en het zou jammer zijn als je straks spijt hebt van iets wat je in deze bijzondere tijd niet hebt gedaan!”