De tafel van 12 opzeggen op de trampoline: Roel vindt het heerlijk!
De tafel van 12 opzeggen op de trampoline: Roel vindt het heerlijk! Foto: Dennis van Loenhout

"Tafel van 12 op de trampoline"

Algemeen

HALSTEREN – Als je acht bent, dan zie je nog niet zoveel problemen. Neem nou Roel van Belzen. Dat hij niet naar school kan vindt hij best vervelend, maar dat hij ’s ochtends de tafel van 12 kan opzeggen op de trampoline in de achtertuin vindt hij wel leuk.

En dat hij elke dag kan lunchen met papa en mama vindt hij fantastisch. Dat maakt de coronacrisis toch een stukje minder erg.

Dat thuiswerken, dat vindt Toermalijn-leerling Roel van Belzen (8) helemaal niet zo vervelend. “Je krijgt uitleg op de computer, en dan kan ik juf Manon gewoon zien”, zegt hij. Rekenen, taal, het lukt Roel allemaal prima. Alleen het feit dat hij zijn vriendjes niet mag zien vindt hij vervelend. “Ik spreek ze wel via Teams, maar dat is niet hetzelfde. Ik mis ze, ik wil afspreken, maar dat kan niet, want wat als er iemand verkouden is?”

Dat er een virus is waar je verkouden van kunt worden en waar je zelfs aan dood kunt gaan vindt Roel erg, maar niet “supereng”. Hij kijkt trouw elke dag naar het Jeugdjournaal en weet dus wat er speelt. “Op het Jeugdjournaal zag ik dat minister-president Rutte maatregelen heeft genomen, en dat we binnen moeten blijven. Hij zei ook dat dit helpt, dus dan vind ik het wel goed. Nu sta ik elke ochtend op de trampoline in de achtertuin en zeg ik mijn tafels op”, zegt hij, “en ’s middags eet ik samen met papa en mama, dat lukt anders nooit.” Aan het thuisblijven ziet Roel dus veel voordelen, maar toch voelt het niet – zoals hij eerst dacht – alsof het vakantie is. En juist daarom hoopt Roel toch stiekem dat de school snel weer begint. “Want”, zegt hij, “thuiszitten is soms ook best een beetje vervelen. Vooral voor papa en mama, want die moeten ook thuis werken, maar papa moet mijn zusje ook vaak helpen. Die zit in groep 7 en heeft heel veel moeilijke sommen, dat kan ze niet altijd alleen. Mama helpt mij, maar mama is ook geen juf. Dus ik wil de juf wel weer graag zien. En op school kan ik met mijn vriendjes spelen, dat wil ik ook weer.”

Tips

Maar omdat Roel dapper is, werkt hij thuis door zolang dat moet, en zonder te klagen. Spelen met zusje Britt, rondjes om de tafel rennen, wandelen, skeeleren en konijn Ko aaien, het zijn allemaal dingen die Roel helpen om optimistisch en vrolijk te blijven. Hij heeft nog meer tips voor al die kinderen die het wél moeilijk vinden om thuis geconcentreerd te kunnen werken. “Als je ergens door afgeleid wordt is het belangrijk om daar níet op te letten! En je moet thuis ook geen ruzie maken. Je moet het juist leuk houden. Misschien moeten er moppen in de krant komen, want van moppen ga je lachen en lachen is gezond. Zeker als je de hele dag thuis zit”, zegt Roel stellig.