Ismay Plevier vindt het maar stil in Hoogerheide.
Ismay Plevier vindt het maar stil in Hoogerheide. Foto: Dennis van Loenhout

“Het is stil in het dorp”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Alle scholen zijn dicht, dus ook het Roncalli, waar de 12-jarige Ismay Plevier uit Hoogerheide in de brugklas zit. Ismay ziet op het nieuws dat het in de wereld een chaos is, maar in het dorp en in haar leven is het vooral stil. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen, vindt Ismay.

Dat het coronavirus een probleem zou worden had Ismay al wel een beetje zien aankomen. “Toen het in China was verspreidde het al heel snel”, zegt Ismay, “toen wisten we toch al wel dat het hier zou komen? Ik had alleen niet verwacht dat ze de school zo snel zouden sluiten.”

Zoals alle kinderen voelt de schoolsluiting voor Ismay al lang niet meer als een vakantie. “Nee, want ik mis de gezelligheid. Lekker buiten kletsen over wat je in het weekend hebt gedaan kan nu niet meer en dat is niet leuk”, zegt ze. “En omdat je je klasgenoten niet spreekt moet je ook veel meer alleen doen. Je kunt niet met elkaar praten over de lessen, je moet het nu zelf uitzoeken want sinds de school dicht is zit ik alleen op m’n kamer te leren. Maar dat is echt niet altijd erg. Ik vind het namelijk wel fijn dat ik zelf kan plannen wat ik wanneer doe. Ik maak voor mezelf een soort rooster op basis van de opdrachten die de leerkrachten ons geven. Wat ik nog moet doen en hoe lang ik daarmee bezig ben. Dat gaat best goed, en het betekent dat ik soms wat langer kan opblijven omdat ik ’s ochtends niet zo vroeg hoef op te staan. Dat maakt dit nog geen vakantie, maar het is wel fijn.”

Een dagelijkse frisse neus halen, een wandelingetje met haar moeder en buitenspelen met haar broertje en zusje zorgen ervoor dat Ismay vrolijk blijft. Haar ouders zijn gescheiden en worden - zeker moeder die een vitaal beroep heeft - nog regelmatig op hun werk verwacht. Voor Ismay is dat geen probleem, die redt zich wel, maar haar jongere broertje en zusje hebben wel regelmatig aandacht nodig. “Voor mijn vader en moeder is het ook lastig, maar gelukkig gaat het allemaal goed. Vaak is het ook gewoon gezellig om niet naar school te hoeven.”

Winkeltjes

Wel vindt Ismay het jammer dat het nu overal zo stil is. “Ik snap het wel hoor, en het is goed dat mensen thuisblijven en minder contact hebben, want zo verspreidt het virus minder snel. Maar het is raar dat je maar af en toe een auto ziet, en dat de buren nog maar heel soms staan te kletsen. Als ik in het dorp ben vraag ik me ook wel eens af of die leuke, kleine winkeltjes op die manier nog lang open kunnen blijven. Ik hoop van wel. Als het straks allemaal voorbij is hoop ik dat je niks meer merkt van corona.”

Op school krijgt ze regelmatig geschiedenis, maar dat Ismay nu zelf een tijd meemaakt die deel wordt van de geschiedenisboekjes vindt ze vooral “heel gek klinken'. Wel is ze blij met haar school. Ze vindt dat het Roncalli alles goed heeft geregeld: “We kunnen alle docenten altijd mailen, en dan krijgen we hele goede uitleg.”

Voor andere thuisstudenten heeft Ismay nog wel een tip: “Voor school lees ik al veel, maar nu heb ik ook tijd om af en toe een boek te lezen. Dat vind ik heel leuk, en als je leest is het ook wel fijn dat het stil is.”