Afbeelding

Muziek in de regio: Anoek Dingemans - Zang

Algemeen

REGIO - Anoek Dingemans (39) is al van kinds af aan veel met muziek bezig. Ze geeft zangles en heeft sinds 2019 een eigen praktijk.

"Het is een manier van uiten en een cadeautje als je ergens een mooi optreden kunt verzorgen. Aanvullend vind ik het juist leuk om les te geven en anderen dat plezier ook te laten ervaren."

Als kind liep Anoek met een walkman in de zaak van haar ouders terwijl ze hardop zong. "Moet vast heel hilarisch geklonken hebben, want dat waren ook Engelstalige liedjes die ik dan fonetisch meezong." Toen ze een jaar of zes was kreeg ze een mini keyboard en later ging ze ook muzieklessen volgen. "Het was toen nog heel normaal dat je dat na schooltijd deed om vervolgens na een of twee jaar een instrument erbij te gaan doen. Dat was bij mij dwarsfluit. Ik ben altijd al weg geweest van de mooie klankkleur die daaruit komt. Ondertussen bleef ik muziek die ik leuk vond zelf proberen te spelen op een inmiddels iets groter keyboard, wat uiteindelijk toch een normale piano geworden is, omdat ik altijd toetsen te kort kwam. Eenmaal op de middelbare school nam ik deel aan alle muzikale activiteiten die er waren; vocal group, schoolkoor, musical, vieringen."

Anoek studeerde muziek aan het conservatorium (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) en aansluitend klassieke zang. Verder heeft ze diverse workshops en masterclasses gevolgd. "Ik ben nu bezig met een opleiding voor stemmassage. Veel stemproblemen komen voort uit spanning. Eerst heb ik intern een opleiding gevolgd om deel te mogen nemen aan het Zorgteam en aansluitend nu voor de stemmassage. Hierdoor kan ik bij heesheid een first aid voor de stem doen en mensen adviseren als ze bijvoorbeeld de dag van een optreden helemaal hees de dag beginnen."

Het zingen is haar basis, en daar geeft ze ook les in. "Daarnaast bespeel ik ook de piano en dwarsfluit. Dat vind ik een enorm toegevoegde waarde als ik ergens een bruiloft- of uitvaartceremonie muzikaal mag opluisteren." In 2001 begon Anoek als vakdocent muziek op het Mollerlyceum maar inmiddels is ze niet meer verbonden aan een school. Vorig jaar begon Anoek een eigen praktijk waar ze voornamelijk zangcoaching geeft met de methodiek van het Vocal Center (Vocal Essence). Daarbuiten ben ik door scholen en anderen in te huren voor muziek- en zangworkshops. De zangcoaching is heel breed, doordat ik zowel individuele als groepslessen geef, maar ook bijvoorbeeld coach bij musicalproducties van amateurverenigingen in de regio."

De klanten van Anoek zijn van alle leeftijden. "Op de maandagen heb ik een groepsles voor basisschoolkinderen in Hoogerheide en op de individuele lessen kom ik kids, pubers tot ouderen tegen. Dat maakt het lesgeven zo dynamisch." De muzieklessen vinden plaats in Bergen op Zoom (de Blokstallen) en in Hoogerheide (mfc het Kloosterhof).
www.vocalcenter.nl