Kinderen van basisscholen in de omgeving binden op 't Rijks de strijd aan bij het traditionele districtsschaaktoernooi.
Kinderen van basisscholen in de omgeving binden op 't Rijks de strijd aan bij het traditionele districtsschaaktoernooi. Foto: Bep Tielemans

Schaaktoernooi teams basisscholen

Algemeen

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN/REGIO - Op de Regionale Scholengemeenschap 't Rijks in Bergen op Zoom wordt woensdag 4 maart weer het traditionele districtsschaaktoernooi voor basisschoolteams gespeeld. 

Maar liefst 32 teams met jonge schakers binden dan met elkaar de strijd aan. Dat betekent dat er woensdagmiddag 128 kinderen tegelijkertijd aan het schaken zijn gedurende zeven ronden. Het toernooi wordt weer gehouden bij RSG ’t Rijks, maar in tegenstelling tot vorig jaar in het cultuurgebouw, een gebouw dat nog voor het hoofdgebouw staat.

Deelnemende teams van basisscholen uit West-Brabant die in actie komen zijn: De Rode Schouw uit Halsteren met vijf teams, Vincent-Athena uit Etten-Leur met één team, De Grebbe uit Bergen op Zoom met twee teams, De Kroevendonk uit Roosendaal met vier teams, Julianaschool uit Fijnaart met drie teams, de Borghoek uit Bergen op Zoom met twee teams, de Anton van Duinkerken school uit Bergen op Zoom met twee teams, Lavoor uit Roosendaal met vier teams, de Sint Martinusschool uit Rucphen met één team, Lodijke uit Bergen op Zoom met vier teams, de Montessorischool uit Bergen op Zoom met één team en basisschool De Poorte uit Woensdrecht met drie teams.

Basisschool De Rode Schouw uit Halsteren heeft de laatste vier jaar steeds beslag kunnen leggen op de eerste plaats. Maar op De Rode Schouw wordt dan ook in een sectie van de school schaken als leervak opgenomen. De Poorte uit Woensdrecht doet voor de eerste keer mee en dan wel met drie teams. Op deze school worden al wel langer schaaklessen gegeven.

De organisatie van het toernooi ligt in handen van de Bergse Schaakacademie, een onderdeel van schaakvereniging BSV. De Bergse Schaakacademie propageert het schaken in vooral de Brabantse Wal gemeenten. Daarom hebben een tiental trainers van de Bergse Schaakacademie vorig jaar deelgenomen aan de cursus schaakleraar van de KNSB. En ze zijn allemaal geslaagd! Er is heel veel schaaktalent in de omgeving van de Brabantse Wal gemeenten en gelukkig kan de Bergse Schaakacademie hen dan ook goed ondersteunen.

Naast, best al veel basisscholen, hebben ook het Juvenaat en RSG ’t Rijks de stoute schoenen aangetrokken door het schaken op school te propageren. ’t Rijks doet dat door schaaklessen te geven, het Juvenaat door een schaakinstuif te houden. Deze kan later mogelijk uitgebouwd worden tot schaakles.

Voor die schaakinstuif is erg veel belangstelling.

De jeugdlessen in deze streek worden dus door voldoende schaaktrainers verzorgd op het Juvenaat op de dinsdagavond van 18.30 – 19.30. Het Open Bergs Jeugdkampioenschap wordt ongeveer een keer per maand gehouden bij de dependance van RSG ’t Rijks, Rijtuigenweg 4 in Bergen op Zoom.

Afbeelding