Laat nesten snel weghalen door een expert.
Laat nesten snel weghalen door een expert. Foto: Bep Tielemans

Zelf iets doen tegen eikenprocessierups?

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Vanuit de gemeente zijn en worden al diverse maatregelen genomen tegen overlast van de eikenprocessierups. Voor bewoners die zelf actie willen ondernemen geeft de gemeente een aantal tips.

De eikenprocessierups is een rups die in eikenbomen voorkomt. Het beestje is de larve van de eikenprocessierupsvlinder en legt haar eitjes in het najaar vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. In het voorjaar komen de eitjes uit en worden het larven. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen ze grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze ‘in processie’ op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen (mei, juni). Tijdens de groei laten deze brandharen los en kunnen ze overlast geven voor mens en dier. In juli worden het vlinders.

Wist je dat je zelf ook iets kunt doen? Dat is namelijk je tuin vogelvriendelijk inrichten om de biodiversiteit te stimuleren. Dat doe je zo:

  • Zorg voor een gevarieerde groene tuin
  • Plant bloemen en bes en/of fruitdragende bomen en struiken
  • Laat gevallen bladeren en ‘tuinafval’ zoveel mogelijk liggen zodat insecten zich daar kunnen nestelen
  • Hang nestkasten op en verstoor zeker geen vogelnesten
  • Zorg voor water in de tuin. Dit trekt niet alleen vogels aan maar ook allerlei nuttige insecten

Heb je zelf eikenbomen staan? En komt hier de eikenprocessierups in voor? Zorg dat nesten snel worden weggehaald door een expert.

Waar vind je meer informatie over de eikenprocessierups? Op de website van de GGD www.oakie.info, https://processierups.nu en https://www.bergenopzoom.nl/Inwoners/Wonen_verbouwen_verkeer/Openbare_ruimte/Natuur/Eikenprocessierups.

Afbeelding
Afbeelding