Crisisnoodopvang van asielzoekers in gemeente Woensdrecht.
Crisisnoodopvang van asielzoekers in gemeente Woensdrecht. Foto: Gemeente Woensdrecht

Op lijst ‘weigergemeenten’

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - REGIO - Op social media ging er een lijst rond vanuit het zogeheten ‘Ministerie van Waarheid’ waarop de gemeente Woensdrecht zichtbaar was. Op deze lijst sta je als gemeente gekenmerkt samen met in totaal honderd gemeenten als je weigeraar bent tegen de komst van een AZC. Deze lijst zou staatsgeheim zijn van een desbetreffende staatssecretaris. Dit werd nagetrokken bij de Gemeente Woensdrecht en ook de politieke partijen werd om hun standpunt gevraagd in het beleid. 

“Als gemeente herkennen wij ons zeker niet in deze term. Dit is zeker niet ons standpunt. Wij zijn niet tegen de opvang van vluchtelingen of asielzoekers. Als gemeente zien wij het probleem in Nederland en begrijpen we de oproep aan gemeenten. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar ook de crisisnoodopvang in de Kloosterhof. De term ‘weigergemeente’ doet dan ook geen enkel recht aan onze inzet. Wat voor ons wel belangrijk is, is dat de opvang op een humane manier gebeurt. En dat de schaal van de opvang past bij de omvang van een kleine gemeente, zoals de gemeente Woensdrecht. Maar ook dat de regels in acht worden genomen wat betreft de stikstofwet”, aldus Gemeente Woensdrecht. 

De gemeente Woensdrecht en de diverse partijen vinden dan ook dat de eventuele komst van een AZC op de locatie MBA2 in Huijbergen hierin niet past. Dit waren vroeger namelijk werkplaatsen, zijn zwaar vervuild en hebben smeerputten. Dit is niet echt humaan, hier willen geen van de partijen die er in de gemeente Woensdrecht zijn zelf in overnachten. Alle partijen zijn het er ook over eens dat volgens het stikstofbeleid in dit gebied geen bouwkundige aanpassingen mogelijk zijn, dus waarom er eventueel wel een vluchtelingenopvangcentrum gebouwd zou kunnen worden blijft dan ook een vraag. Andere bouwplannen moeten namelijk rekening houden met het stikstofbeleid.  

Het probleem ligt dan ook vooral landelijk en dit zou bekeken moeten worden voor op de lange termijn. Door dit soort acties wordt het draagvlak en bereidheid onder de bevolking een stuk minder. De Gemeente Woensdrecht en de partijen houden alles nauwlettend in de gaten.