Wethouder Jeffrey van Agtmaal monteert een monumentenschildje op de kapel.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal monteert een monumentenschildje op de kapel. Foto: Gemeente Woensdrecht

Raadzaal als gemeentelijk monument

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Onlangs is de voormalige kloosterkapel aan de Huijbergseweg 3 in Hoogerheide, nu in gebruik als raadzaal en trouwlocatie, officieel aangewezen als gemeentelijk monument. 

De kapel, die deel uitmaakt van het in 1888 opgerichte klooster van de H. Philomena, is ontworpen door Jacques Hurks, een prominent architect uit Roosendaal. “Hurks heeft een indrukwekkend portfolio in West-Brabant en ver daarbuiten, met ontwerpen variërend van woonhuizen tot kerkgebouwen”, licht wethouder Jeffrey van Agtmaal toe. “Toen in 2002 het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd, hebben we ervoor gekozen om alleen de kapel te behouden. Deze is geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwe deel van het gemeentehuis door architectenbureau De Twee Snoeken uit ‘s-Hertogenbosch. Het aanwijzen van de kapel als monument was een weloverwogen besluit, gebaseerd op een grondige beoordeling van de monumentale waarden, zowel van het exterieur als het interieur”, aldus Van Agtmaal. De adviescommissie omgevingskwaliteit bevestigde dit met een positief advies.

“Wij zijn enorm trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het behouden van ons waardevolle erfgoed”, besluit Van Agtmaal.