Koert Damveld, Kees Spikker, stadsgids Peter van Tilburg, pastoor Paul Verbeek, stadgidsen Tom van Eekelen en Ad Segers en uiterst rechts Margareth Koevoets in de torenkamer van de Peperbus.
Koert Damveld, Kees Spikker, stadsgids Peter van Tilburg, pastoor Paul Verbeek, stadgidsen Tom van Eekelen en Ad Segers en uiterst rechts Margareth Koevoets in de torenkamer van de Peperbus.

Lezing over kwadrant van Snellius

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De inrichting van de torenkamer Gradatus halverwege de Peperbus nadert zijn voltooiing! In de torenkamer wordt aandacht besteed aan Willebrord Snellius. Op donderdag 25 april geeft Nicolàs de Hilster in de Gertrudiskerk, Grote Markt 10, een lezing over het kwadrant dat Snellius zo rond 1610 ook in Bergen op Zoom gebruikte.

Snellius is de man die aan het begin van de 17e eeuw de landmeetkunde in Nederland ontwikkelde. Rond 1610 stond hij op onze Peperbus om hoeken te meten. Hij berekende voor het eerst nauwkeurig op een wetenschappelijke manier de omtrek van de aarde. Hij maakte gebruik van metingen van de poolhoogte in Alkmaar en in Bergen op Zoom; de poolhoogte is de hoek waaronder je de poolster ziet. Die poolhoogte bepaalde hij met een gigantisch kwadrant, een kwart cirkel van 2,2 m.

Tom van Eekelen licht toe: “In onze plannen voor de inrichting van de torenkamer wilden we dit grote kwadrant laten nabouwen en in de ruimte ophangen. Toen bleek dat de publieke omroep (NTR) al bezig was om dit kwadrant na te maken. Niet voor ons natuurlijk, maar voor het programma ‘Jekels Jacht’. In mei volgt de uitzending. Tot onze grote vreugde heeft de NTR na de opnames dit kwadrant aan ons geschonken om ten toon te stellen in onze torenkamer! De reconstructie van het kwadrant is wetenschappelijk begeleid door Nicolàs de Hilster. Hij heeft aangeboden om ons in een lezing te vertellen over hoe het kwadrant gebruikt werd en welke metingen ermee gedaan zijn. Nicolàs de Hilster is hydrografisch landmeter, geeft les aan het ‘Maritiem Instituut Willem Barents’ en is gepromoveerd op een onderzoek naar de oorsprong, de wiskundige achtergrond en de nauwkeurigheid van historische houten meetinstrumenten voor waarnemingen aan de hemel.”

Het belooft een boeiende lezing te worden op de dag dat het kwadrant in Bergen op Zoom aankomt en te bewonderen is tijdens de lezing. Aanvang is 19.30 uur in de Gertrudiskerk. De toegang is gratis maar er staat wel een mandje voor een extra bijdrage aan het project. Even via mail vóór 25 april opgeven of u wilt komen: seekelen@home.nl