Afbeelding

Volluk: schoolreisje

Algemeen

Schoolreisje, voor ons was er ook geen bus waarschijnlijk

Zoals zowat alle oudere Halsterse mannen, heb ik in mijn jeugd op de Hadrianusschool gezeten. Er was maar één jongensschool op het dorp toen, zo in de jaren 1950. Dit was een katholieke school en ander lager onderwijs was er niet. Al denk ik dat onze ouders toen toch voor het katholiek onderwijs hadden gekozen, ze wisten niet beter en de sociale druk was wel zo groot dat dit geen punt van discussie was. Ook al onder de druk van hun ouders en de geestelijkheid, die toen nog macht uitoefende.

Muf
Het was nog een school met daarin klaslokalen met houten vloeren en hoge ramen, waar je wel doorheen kon kijken maar dan alleen wat boomtoppen en de lucht zag. We zaten twee aan twee in vaste schoolbanken in lange rijen achter elkaar, 40 leerlingen per klas was geen uitzondering. Het was een muf gebeuren daarbinnen en alleen bij hoge buitentemperaturen mocht er een raam open.

Wel was er speelkwartier en dan mochten we even luchten. Ook hadden we gymles in een apart lokaal dat aan de Julianastraat gelegen was, dit op 3 minuten lopen van de school. Dat was de enige keer dat je buiten het speelkwartier het schoolgebouw mocht verlaten. Bijna vergeet ik het kerkbezoek dat ook verplicht voorkwam tijdens de lessen, dit was onder andere voor de biecht en het bidden van de kruisweg.

Nooit
Waarom dit alles opgeschreven? Nou, deze week stond in de krant dat vanwege drukte (na corona) en gebrek aan personeel er op dit moment geen schoolreisjes mogelijk waren. Laat ik nu zelf weten: dat was in onze tijd ook al zo! Wij zijn NOOIT op schoolreisje geweest, dat gebeurde bij ons gewoon niet. Later hoorde ik van andere Nederlandse kinderen dat die wel overal naar toe geweest waren.

Sporen
Nee, wij gingen nog geeneens met de fiets naar een museum, of boerderij, de polder, de bossen, het zoute water, terwijl dit allemaal op fietsafstand was. Ook was de oorlog en de watersnood nog niet zo lang verleden tijd en hadden nog duidelijke sporen achtergelaten.
Nee, heel de tijd binnen en luisteren naar wat er gezegd werd, zelf niets inbrengen en alleen afgerekend worden heldere momenten tijdens een paar proefwerken.

Centen
Ik ga toch eens onderzoeken hoe dat nu zat met het geld dat bestemd was voor onze reisjes, net als in de rest van het land hadden wij toch ook naar bijvoorbeeld het drielandenpunt, Schiphol, een havenrondvaart enzovoorts gewild. Nee, ik begrijp ook wel dat wij in het katholieke zuiden geen pretreisjes naar Madurodam of de Efteling mochten maken, dat was zuiver verspilling van de centen toen!
Jammer, maar voor mij kende de lagere school tijd minder prettige periodes en ze kregen het ook voor elkaar dat ik zelf ook dacht dat het allemaal aan mij lag. Dat ik me bijvoorbeeld niet goed kon concentreren, maar daarover een andere keer meer.
Voor allemaal: EEN PRETTIGE VAKANTIE TOEGEWENST en tot de volgende VOLLUK.