Afbeelding

Rubriek Volluk... Op de fiets.

Algemeen

Vandaag Mark Rutte op de tv, we krijgen weer wat meer bewegingsvrijheid in de coronatijd. Nu ook de middelbare scholen weer opstarten vreest de regering dat het te druk wordt in het Openbaar Vervoer. En in plaats van de bus te nemen, moeten alle scholieren gaan fietsen.

Zelf heb ik bijna 40 jaar op de bus gezeten, dus ik weet hoe druk het kan zijn tijdens de spitsuren, zeker als het dagenlang slecht weer was. Maar of je het nu nog voor elkaar krijgt om ze te laten fietsen? Ik bedoel, we leven inmiddels in een tijd dat er zelfs bij de basisschool al een file en parkeerproblemen zijn. Daarom even nagedacht over hoe de mensen, zo na de oorlog, zich verplaatsten.

Naar de lagere school liep iedereen, vaak noodgedwongen, ze hadden namelijk geen fiets. Een enkele gelukkige had wel een fiets, maar moest die bij ons op de jongensschool bij gebrek aan een stalling bij de kerk wegzetten. Ook naar het werk gingen veel mensen te voet, zo in de jaren na de oorlog, was het op de Halsterseweg net zo druk met voetgangers, als dat er nu mensen met de fiets rijden. Slechts een enkeling fietste en auto's waren een uitzondering en meestal vrachtauto's.

Mijn moeder liep altijd met een krooi vriendinnen naar haar werk(huis), gelegen aan het Bolwerk in Bergen op Zoom. Ze nam daar afscheid van het groepje dat verder liep naar de LIGA, en die stond aan de Zuidwestsingel (nabij Hotel de Schelde). Omdat daar beter werd verdiend twijfelde ze om daar ook naartoe te gaan, maar ze zag fabriekswerk niet zo zitten. Nadat ze bij Vrederust kon komen is ze daar met een groepje naar toe gegaan, nu liepen ze elke dag te voet van de Vetterik naar Vrederust.

Begin jaren 50 ging het beter met ons land en konden veel meer mensen zich de luxe van een eigen fiets veroorloven. Deze was altijd zwart van kleur, later kwam ook de toen moderne kleur groen in zwang. Daarna ging het hard met allerlei kleuren, modellen, handremmen enzovoort.
Van mijn opa heb ik het verhaal, dat hij in de jaren 50 met nog wat mannen uit Halsteren bij van DIJCK-Petit in de wegenbouw zat. Het karwei was in Oudenbosch. alwaar ze elke dag naar toe reden met de fiets. En verder heel de dag met de schop karretjes met zand vullen.
Mijn vader fietste toen elke dag vanuit Lepelstraat naar de Holland in Bergen op Zoom. Op een dag vertelde zijn collega onderweg van 'ik ga volgende week niet meer mee, want ik heb via via een weduwe met vier kinderen leren kennen en ga bij haar in Rilland-Bath wonen. Dus fiets ik voortaan van daaruit.

Tijdens mijn middelbare schooltijd, zo 1965, fietsten wij allemaal naar Bergen op Zoom. Er waren ook jongens uit Tholen, Steenbergen en zelfs eentje uit Anna Jacobapolder, al mochten die in de periode van het jaar dat het 's morgens nog donker was wel met de bus komen. En als we eindelijk 16 jaar werden hadden we een brommer bij elkaar gespaard en was het fietsen voor ons verleden tijd.

Uiteraard zijn er nog veel meer verhalen over hoe je vroeger te voet of met de fiets, ergens naar toe ging, dus mensen reageer a.u.b.: ag.simons@kpnmail.nl 

Tot de volgende Volluk...

Twan Simons