Jeugdgongtoernooi schaken.
Jeugdgongtoernooi schaken.

Schaken op de Brabantse Wal in 2024

Algemeen

Eerst krijgt u een terugblik op het einde van 2023 van zowel de senioren- als de jeugdcompetitie en de stand van zaken in de zaterdag- (KNSB) en de avondcompetitie (NBSB). De resultaten van het Gongtoernooi voor senioren heeft u in een special in deze krant al kunnen lezen. De juniorenversie vindt u in dit verslag. Ook over het komende districtstoernooi voor basisschoolteams krijgt u informatie. Verder blikken we vooruit naar het komende Tata Steel schaaktoernooi. Tenslotte volgen de schaakopgaven.

                   (Door René Punt)

Jeugdschaak

We beginnen eens met het jeugdschaken voordat het seniorenschaak aan bod komt.


Interne strijd BSV-jeugdkampioenschap

Zoals ieder jaar worden er in drie perioden wedstrijden gespeeld met na iedere ronde promotie en degradatie. Inmiddels is de eerste periode volledig gespeeld en beginnen de jeugdschakers in 2024 met de tweede periode. De schakers zijn verdeeld naar sterkte over respectievelijk de koningsgroep, de torengroep, de lopergroep en de pionnengroep. Dit jaar werd voor het eerst een soort bonus gehanteerd voor een speler in de lagere lesgroep die won van een speler in een hogere lesgroep.

In de koningsgroep werd Joris Havik eerste. Hij verloor geen partij en dat is knap voor iemand die nog niet eerder in de hoogste groep geacteerd heeft. In de torengroep werd Kevin Huang eerste. Ook hij verloor geen partij, maar moest net als Joris één remise toestaan. Met Kevin promoveerde ook Tim Pierik. In de lopergroep werd Raoul Eestermans eerste, hij verloor één keer, maar wist al zijn andere partijen te winnen. Met Raoul promoveerde ook Milan Kommers. In de pionnengroep waren er twee winnaars, beiden met één verliespartij. Volgens het Sonnenborgsysteem werd Job Meulenbroek eerste en Mick Ferber tweede, maar beiden hadden 4 uit 5 en promoveerden naar de lopergroep.

Later in het jaar worden ook het meisjeskampioenschap en de KO-wedstrijden opgestart.

Jeugdgongtoernooi

Op 9 september werd het jeugdgongtoernooi gespeeld. De jongeren werden op speelsterkte ingedeeld in groepen van vier personen. Twee oudere jeugdleden speelden tegen de leiding in een aparte groep. De winnaars werden respectievelijk in groep A Finn Karel en Martin Schoones deelden de eerste prijs met 2 uit 3. In groep B Kenji Musters die alle drie de partijen won. In groep C was Willem de Groot de sterkste. Groep D werd gewonnen door Jona Dekkers. In Groep E won Lars Pierik alle partijen en dus ook de groep. Groep F was voor Melle van Coevorden met een score van 100 %. En tenslotte: in groep G was ook Gijs Poulos in staat al zijn partijen te winnen en werd daar dus kampioen. De jeugdigen tegen de leiders deden het niet slecht, beiden wisten een keer te winnen en Jules een keer remise te spelen.

Open Bergs jeugdkampioenschap

Dit evenement wordt ongeveer één keer per maand gehouden op de vrijdagavonden met een veel langere bedenktijd dan in het jeugdkampioenschap op de dinsdagavonden. Na twee ronden heeft alleen Joris Havik een score van 2 uit 2. Maar William van Heerbeek, Finn Karel en Kevin Huang hebben ook 100 %, maar hebben slechts een wedstrijd gespeeld. Goed is te zien dat de kwaliteit van de schaakpartijen door een langere bedenktijd sterk toeneemt. We houden u van het vervolg van dit toernooi op de hoogte.

Districtskampioenschap basisscholen

Op 7 februari wordt in het Jan Tinbergen College te Roosendaal het districtskampioenschap voor basisschoolteams gespeeld. De Rode Schouw in Halsteren heeft jarenlang in dat toernooi de dienst uitgemaakt, maar vorig jaar werd de titel niet verdedigd. Hopelijk gaat deze school zich dit jaar weer mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Twee of drie teams worden later uitgezonden naar het Noord-Brabantse kampioenschap voor basisschoolteams, waar ook weer tickets zijn te verdienen voor het Nederlands kampioenschap voor basisschoolteams.

Senioren

Interne Competitie

De senioren spelen voor het BSV-kampioenschap. Na negen ronden leidt Halsternaar Oliver de Hert het klassement. In die negende ronde wist hij te winnen van de regerend kampioen Martin de Smit, die nog wel de tweede plaats bezet. In die negende ronde werd een spannend duel gespeeld tussen Tim Bogers en Xander van Doorn en die partij willen wij u niet onthouden. Tim speelde met wit:

1.d4 Pf6 2.Pc3 d5 3.Lf4 g6 4.Dd2 Lg7 5.Pf3 Lf5 6.e3 Ph5 7.Pe5 f6 8.Pd3 c6 9.0–0–0 b5 10.f3 Lxd3 11.Lxd3 e5 12.g4 Pxf4 13.exf4 exd4 14.Pxb5 cxb5 15.Lxb5+ Kf8 16.Dxd4 f5 17.Dc5+ De7 18.Dxd5 Pc6 19.Dxc6 Tb8 20.The1 Lxb2+ 21.Kxb2 Db4+ 22.Ka1 Dxb5 23.Td8+ Kg7 24.Te7+ Kh6 25.Dxb5 Thxd8 26.g5+ Kh5 27.Txh7# 1-0

Externe wedstrijden:

KNSB-competitie

In de 4e klasse G heeft het eerste team van BSV zich opgewerkt naar de vierde plaats met 5 punten uit 4 wedstrijden. De drie teams erboven hebben ieder 7 punten maar uit 5 wedstrijden. Alle kans dus dat de Bergenaren nog kans maken op het kampioenschap. Maar dan moet het aantal bordpunten flink opgeschroefd worden.

In de 6e klasse I staat BSV 2 op de vijfde plaats. Zij hebben drie wedstrijden gespeeld met zowel een overwinning, een nederlaag en een gelijkspel. De koploper ’t Paardje uit Made heeft drie matchpunten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Waarschijnlijk het sterkste BSV-lid Erwin Kalle speelt in Stukkenjagers 1 en is met dat team koploper in de 1e klasse. Erwin speelt daar heel verdienstelijk en heeft een TPR-score die ver uitstijgt boven zijn huidige rating.

NBSB-competitie

Beide teams van BSV spelen in klasse 1B en bevinden zich in de middenmoot van de ranglijst. In deze klasse maakt HSC A uit Helmond waarschijnlijk de grootste kans om kampioen te worden.

Tata Steel schaaktoernooi

Dit waarschijnlijk sterkste toernooi ter wereld werd vorig jaar gewonnen door Nederlands sterkste grootmeester Anish Giri. 

Master toernooi

Anish Giri, momenteel 10e op de wereldranglijst (ELO 2749), is als 4e geplaatst in het Master toernooi. Wereldkampioen Ding Liren is als eerste geplaatst (ELO 2780) en dus ook de grootste concurrent van Anish. Maar ook Ian Nepomniachtchi (ELO 2769) die al meerdere keren uitdager was voor de wereldtitel is ontzettend sterk. In het Master Toernooi spelen nog twee andere Nederlanders, namelijk Jorden van Foreest die als 11e is geplaatst en op de wereldranglijst 25e staat met ELO 2682 en het toernooi in 2022 won en dus ook een serieuze kanshebber is. Nieuw in het Master Toernooi is Max Warmerdam die als 13e is geplaatst en op de wereldranglijst een 130e plaats bezet. Tenslotte willen we nog Ju Wenjun vermelden als wereldkampioen bij de dames. Zij is als 14e geplaatst.

Uitdagers

In de groep onder de Masters spelen ook veel grootmeesters. We willen ook hier een paar spelers vermelden. Hans Niemann, een Amerikaanse speler, die door Magnus Carlsen, destijds wereldkampioen en nog steeds de speler met de hoogste rating, beschuldigd werd van valsspelen. Hij heeft toegegeven in internetwedstrijden weleens vals gepeeld te hebben door sterke computers te gebruiken. In live schaaktoernooien is hij echter nooit betrapt op vals spelen. Wel heeft dit ervoor gezorgd dat tegenwoordig iedere speler gescand wordt op eventuele communicatieapparatuur of verborgen kleine computers. Zelfs op lager niveau mogen schakers hun mobiele telefoons niet aan hebben staan en zelfs digitale horloges zijn verboden. De hoogstgeplaatste Nederlandse schaker in deze groep is Erwin l’Ami (vijfde). Interessant is ook de Belg Daniël Dardha die enkele jaren geleden nog lid was van BSV. Vorig jaar tijdens het 75-jarig bestaan van BSV heeft Daniël nog simultaan gespeeld bij BSV. Als achtste is geplaatst de Nederlander Liam Vrolijk en als 11e Stefan Beukema. Deze Belgische meester heeft als secondant Erwin Kalle en is dus ook interessant voor de Bergse schakers. Eline Roebers is als 14e geplaatst en op dit moment de sterkste Nederlandse schaakster. Eline is nog jong en wordt met het jaar sterker. Mogelijk gaat zij in dit toernooi hoge ogen gooien.

Andere schaakgroepen

Erwin Kalle doet naast het secondantschap van Stefan Beukema ook zelf mee in de tienkamp. Verder weten we dat Ton van Vliet waarschijnlijk in een vierkamp meedoet. Of er nog andere Bergse schakers meedoen zullen we in het volgende artikel aan u vertellen.

Schaakproblemen

Ook in dit nummer sluiten we weer af met een aantal schaakproblemen. Te beginnen met de oplossingen van de problemen van het vorig schaaknummer in dit blad. 

In het linkerdiagram is het vervolg: 1. Le5+ zwart is verplicht om Kh7 te spelen waarna wit Met Le4# schaakmat zet.

In het tweede diagram kan wlt in drie zetten mat geven via 1. Dxa7 Kxa7 2. Ta2+ Ta6 3. Txa6# schaakmat.

De nieuwe problemen:

In het derde diagram kan wit materiaal winnen. Hoe?

In het rechterdiagram een zeer goede zet doen die winnend is. Welke?

Als u belangstelling hebt om in verenigingsverband te schaken, kunt u informatie inwinnen via info@bozschaak.nl of op de dinsdagavonden van 18.30 – 19.30 uur voor het jeugdschaken en op de vrijdagavonden van 19.00 – 24.00 uur. Beiden spelen in de Dependance van RSG ’t Rijks, Rijtuigweg in Bergen op Zoom. Zie ook de website van BSV: bozschaak.nl

Stelling 1 januari
Schaakprobleem 1
Schaakprobleem 4
Schaakprobleem 2
Schaakprobleem 3