Afbeelding

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - We geven u een kort overzicht van het afgelopen seizoen en een vooruitblik op het komende seizoen met daarin bij de senioren en bij de jeugd de interne kampioenschappen en de externe competities. Zowel de jeugd- als de seniorencompetities vinden plaats op de Dependance van SGS ‘Rijks. Heeft u interesse in het schaken, neem dan contact op via info@bozschaak.nl of op de schaaklocatie Dependance van RSG ’t Rijks Rijtuigweg in Bergen op Zoom.

Overzicht seizoen 2022 – 2023

Senioren

Kampioen van schaakvereniging BSV bij de senioren is geworden Martin de Smit. Bij het Rapidkampioenschap werd de titel gedeeld door drie spelers, namelijk Angelique van der Graaf – Osinga, Xander van Doorn en André van der Graaf. Het snelschaakkampioenschap werd gewonnen door een duo: Xander van Doorn en Tim Bogers. De Zomerkampioenschappen werden in drie perioden gespeeld en respectievelijk gewonnen door Bas van de Putte, Xander van Doorn en Tim Bogers. De beste prestatie bij de externe wedstrijden was van Freek Schouten die hiervoor de Werner van de Brande Trofee ontving.

Jeugd

Bij de jeugd werd Martin Schoones kampioen en KO-kampioen. Meisjeskampioen werd Lexi Bogers.

KNSB- en NBSB-competities

De twee externe teams van BSV in de KNSB-competitie degradeerden. Bij de NBSB-competitie handhaafde BSV A zich in de 1e klasse, het B-team degradeerde. Op een iets lager niveau zullen de Brabantse Wal schakers dit jaar hopelijk meer succes boeken.

Seizoen 2023 – 2024

Senioren

Voor het interne kampioenschap van BSV is gekozen voor het zogenaamde Keizer-systeem. Dat houdt in dat iedere week voor de aanwezige schakers een indeling wordt gemaakt die rekening houdt met de sterkte van de schakers. Hopelijk gaan zich hiervoor veel schakers aanmelden. Verder zullen traditioneel terugkomen het Rapid-kampioenschap, het snelschaakkampioenschap, het Gongtoernooi en een nieuw toernooi. Deze zullen gespeeld worden op de avonden voor de KNSB-wedstrijden.

Extern zullen er voor BSV twee teams spelen in de KNSB en ook twee teams in de NBSB. Ook komen er twee teams in de bekercompetitie van de NBSB. Eén in de competitie met een ELO > 1700 en één met een ELO < 1700.

Schaakles

Ook voor de senioren gaat het Bestuur van BSV op zoek naar trainers voor haar leden. Inmiddels zijn hierover al contacten gelegd.

Agenda

Op 8 september zal traditioneel de wedstrijd oud-jong gespeeld worden. Op basis van leeftijd wordt bepaald wie bij oud en wie bij jong zal horen. Het intern kampioenschap begint op 15 september en de KNSB-competitie op zaterdag 16 september met een thuiswedstrijd voor het eerste team van BSV. Op 29 september zal een of beide teams starten met de NBSB-competitie. De eerste Rapid-wedstrijd is gepland op 24 november.

Jeugd

Zowel de trainingen als de kampioenschappen worden gehouden op de dinsdagavonden van 18.30–19.30. De contouren van een nieuw systeem voor de jeugdcompetitie zijn door de jeugdleider gepresenteerd. Hierbij wordt bij de toekenning van de punten ook rekening gehouden met het opleidingsniveau van de jeugdspelers. Er wordt in een poulesysteem gespeeld op sterkte in drie periodes. Verder blijft het KO-kampioenschap en het meisjeskampioenschap.

Nieuw is het Open Bergs Jeugdkampioenschap. Dit kampioenschap wordt gehouden op de vrijdagavonden. Er wordt gespeeld op de avonden voorafgaand aan de KNSB-competitie van de senioren. Dit toernooi is gestopt in coronatijd en komt dus nu weer op de agenda. De spelers spelen dan net als de senioren met een schaakklok en moeten de zetten van hun partij noteren. Het is gebruikelijk dat de partijen daarna met de jeugdleden worden geanalyseerd.

Schaakproblemen

Net als vorig jaar zullen wij u in De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant vergasten op schaakproblemen. Eerst nog de problemen van juni (van links naar rechts):

In schaakprobleem 1 kan wit materiaal winnen met de zet 1. Df2. De zwarte loper staat dan aangevallen door zowel de witte dame als door het witte paard. Als de loper wijkt, dan slaat wit de zwarte dame. Zwart kan de loper niet dekken en de zwarte loper kan ook niet weg via een schaakje. 

In schaakprobleem 2 kan wit winnen via 1. Th8+ Kxh8 2. Dh5+ Kg8 3. Dh7 schaakmat. De zwarte zetten waren verplicht. Overigens zou wit op de tweede zet ook Dh3+ of Dh4+ hebben kunnen spelen. Wit moest deze zetten spelen anders zou zwart zich via Tf8+ kunnen bevrijden.

Nieuwe problemen: In schaakprobleem 3 kan wit aan zet snel schaakmat geven. In schaakprobleem 4 kan wit materiaal winnen. Aan u de uitdaging om de juiste zetten te vinden. De oplossingen komen in het volgende schaakartikel in deze krant. De problemen zijn gebaseerd op de Stappen schaakmethode, die door de trainers van de Bergse Schaakacademie wordt gebruikt in hun lessen op de dinsdagavond. Schaakprobleem 3 is voor de Stap 2 leerlingen, schaakprobleem 4 voor de Stap 4 leerlingen.

schaakprobleem 1
schaakprobleem  2
Schaakprobleem 3
schaakprobleem 4