Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi Foto: Bep Tielemans

Kerstschaak Gongtoernooi gezellige traditie BSV

Algemeen

HALSTEREN - De schakers van de Brabantse Wal, schaakvereniging BSV, speelden het traditionele Gongtoernooi niet in haar vertrouwde schaakhonk in de Dependance van RSG ’t Rijks Rijtuigweg in Bergen op Zoom, maar in de bovenruimte van Brasserie 1633 in Halsteren. Winnaar werd Tim Bogers.

Jaarlijks spelen de schakers rond Kerstmis een zeer speciaal schaaktoernooi, het gongtoernooi. Hierbij wordt er ad random gedurende een ook onbepaalde tijd gonggeluiden gepresenteerd. Een geluid voor wit en een ander geluid voor zwart. Alle schakers moeten dan tegelijkertijd een zet doen als wit en bij het andere geluid als zwart. Als het aantal “gongen” stopt en één van de partijen is nog niet schaakmat gezet, dan is het remise. Ook als de ene partij veel meer stukken heeft dan de andere. Zelfs als de ene partij net schaakmat zou kunnen geven, als het eindgeluid er is, is het gewoon remise. Omdat de bedenktijd kort is, zijn er ontzettend veel foute zetten die gedaan worden. Dat leidt tot hilarische taferelen. Maar met een biertje of iets anders in de hand is het nog leuker en gezelliger. Traditioneel is de normale wedstrijdleider bij het gongtoernooi vrijgesteld. Dit gongtoernooi werd daarom de wedstrijdleiding verzorgd door Pieter-Jan Demmers, die eerst vijf groepen van vier spelers had gemaakt. En daarna werden de winnaars in groep 1 geplaatst, de tweede in groep 2, enzovoort. De winnaar in finaleronde van groep 1 werd Tim Bogers met 3 uit 4. De overige groepen werden gewonnen door respectievelijk Angelique van de Graaf-Osinga, René Punt en Xander van Doorn.

Dit was de afsluiting van de schakers dit kalenderjaar. In 2024 gaat het schaken weer gewoon door in de Dependance van RSG ‘t Rijks voor de senioren op de vrijdagavonden vanaf 19.30 uur en voor de jeugd op de dinsdagavonden van 18.30 - 19.30. Op dinsdag 9 januari is er voor de jeugd het Gongtoernooi. Jeugdschakers kunnen zich inschrijven via info@bozschaak.nl of aan de zaal.

Vanaf 16 januari worden er weer het reguliere schaaklessen gegeven en aansluitend de jeugdschaakcompetitie. De schakers van BSV wensen iedereen een zeer voorspoedig (schaak)jaar toe.

Het Gongtoernooi rond Kerstmis is een schaaktraditie bij BSV.
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi
Schaken Gongtoernooi