Wethouders Bergen op Zoom
Wethouders Bergen op Zoom Foto: Dennis van Loenhout

Besluiten college B en W

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom heeft de volgende besluiten genomen:

Grondverkoop nabij Villa de Beek

Het college biedt de eigenaar van Villa de Beek in Halsteren extra grond te koop aan bij de villa op het openbaar terrein van Landgoed de Beek.


Herontwikkeling terrein Boerenverdriet

Het college stemt onder voorwaarden in met het toevoegen van maximaal 10 reguliere appartementen en maximaal 64 intramurale zorgeenheden op de locatie Texaco Boerenverdriet 2-2a en Halsterseweg 318 in Bergen op Zoom.


Voortgang grote projecten

Het college stemt in met de Bestuurlijke Voortgangsrapportage 1e halfjaar 2020 grote projecten en stuurt de voortgangsrapportage ter kennisname naar de gemeenteraad en de auditcommissie+.


Kredieten riolering 2020 en 2021

Het college geeft 3 kredieten voor rioleringsprojecten vrij. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid acht het college het van belang dat deze rioleringsprojecten opgepakt worden. Het gaat om de volgende projecten: - aanleggen rioolvoorziening Langstraat in Halsteren - uitvoering project wateroverlast Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom - Koppeling regenwaterriool met oppervlaktewater Maaipad in Halsteren.

Subsidie Onderwijskansenbeleid 2019

Het college stelt voor het onderwijskansbeleid in 2019 de subsidies voor voorschoolse educatie en schakelklassen/onderwijstijdverlenging vast. Het college verstrekte subsidie aan LPS-Kindcentra, LPS/KOM, De Kleine Markies, Mamaloe Kinderopvang, De Maatjes Kinderopvang, Zo Kinderopvang, Kinderdagverblijf NewKids, de Lowys Porquinstichting, Stichting ABBO en Stichting SOM.

Peuteropvang 2021        

Het gehanteerde tarief per kind per uur voor 2021 is ten opzichte van 2020 verhoogd met € 0,32 per uur naar € 9,54. Vanuit het Rijk is bepaald dat aan doelgroepkinderen van 2,5 jaar tot 4 jaar aanbieders 960 uur voorschoolse educatie moeten aanbieden en dat er jaarlijks per doelgroepkind 10 uur HBO-voorschoolse educatie moet worden ingezet. Daarnaast zal de gemeente vanaf 2021 middelen van het onderwijskansenbeleid inzetten voor realisatie van een nieuwkomerslocatie en zal ook de inzet van uren van de pedagogisch medewerkers voor scholing worden vergoed.

Huisvesting arbeidsmigranten

In de gemeente Bergen op Zoom zijn naar schatting zo'n 1.900 arbeidsmigranten werkzaam. De huisvesting van deze mensen die veelal afkomstig zijn uit Oost-Europa, is helaas niet altijd even goed geregeld. Met allerlei gevolgen van dien, ook voor leefbaarheid in onze wijken en kernen. Samen met betrokken partijen zoals werkgevers, uitzendbureaus, betrokken bewoners uit wijken en kernen, raadsleden en arbeidsmigranten willen B en W de mogelijkheden tot huisvesting actualiseren. Verder wil het college een aantal initiatiefnemers de gelegenheid geven om alvast te starten met een omgevingsdialoog. Een omgevingsdialoog is een gesprek met direct belanghebbenden over een mogelijke locatie. Zo'n gesprek vindt plaats voordat een initiatief wordt ingediend bij de gemeente. Het college vindt dat ze pas een besluit kan nemen, nadat een initiatiefnemer samen met belanghebbenden goed heeft gekeken of het initiatief wel past in de omgeving. Met welke initiatiefnemers gestart zal worden is nog niet bekend.

Ruimere regeling voor kermisexploitanten

Het college heeft besloten om een verruimde betalingsregeling van de erfpacht voor kermisexploitanten voor het jaar 2020 vast te stellen. Dit naar aanleiding van het feit dat de kermisbranche hard is getroffen door de Coronacrisis.

Bijdrage Zuidwestelijke Delta

Het college heeft ingestemd met de jaarlijkse bijdrage voor afstemming van de samenwerking van de gemeenten voor het Deltaprogramma bij de Zuidwestelijke Delta. Het gaat om een bedrag van € 3500,-.