Dorpsraad Halsteren maart 2020
Dorpsraad Halsteren maart 2020

Dorpsraad Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - In de openbare vergadering van maart maakte Dorpsraad Halsteren om te beginnen kennis met de nieuwe wijkverbinder Marloes Roks-Besters. 

Zij is voor vier uur in de week vanuit de gemeente aangesteld. De functie moet nog gestalte krijgen. Dorpsraad Halsteren kan daarbij een rol spelen en hoopt van ganser harte dat het wijkverbindschap een succes wordt.

In de loop van de avond dienden zich al diverse onderwerpen aan voor de wijkverbinder.

24/7 Fitnesscentrum

De mogelijke vestiging van een 24/7 fitnesscentrum in het leegstaand kantoor van de Rabobank midden in de Dorpsstraat kreeg tot spijt van de initiatiefnemer, Robbin Verbeek uit Halsteren, een valse start. "Als franchisenemer van Anytime Fitness ben ik aan het onderzoeken of het pand geschikt is. Geluidsonderzoeken zijn op een aanpassing voor de groepsruimte na positief uitgevallen. Wij willen vooral iets positiefs toevoegen aan het dorp en niemand tot last zijn. Er is onnodig een hoop onrust ontstaan, we willen vooral open communiceren", benadrukte Robbin Verbeek. Bewoners van de appartementen boven het beoogde fitnesscentrum en omwonenden vrezen overlast en parkeerproblemen. "Momenteel zijn we in overleg met de gemeente en willen vervolgens een informatieavond houden. Als er goede afspraken worden gemaakt over parkeren, verwacht ik geen problemen", aldus Verbeek. Afgesproken is dat de dorpsraad op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Verkeerssituaties

Met betrekking tot afslaand verkeer op de Eendrachtsweg richting Lepelstraat blijft de situatie zoals die nu is. Suggesties om er de snelheid omlaag te brengen zouden de verkeerssituatie hier volgens de provincie nog gevaarlijker maken.
De Commissie Langstraat is uitgenodigd voor een brainstormsessie vanuit de gemeente over wat er gebeurt als de Halsterseweg-Noord voor lange tijd dichtgaat. Op alternatieve routes moet de verkeersdoorstroming goed zijn. Bij herinrichting blijft de Halsterseweg in principe een rijbaan met twee fietspaden; bij Intratuin komt een voorsorteervak.
Rond Vogelenzang blijken vrachtwagenroutes nog niet goed te werken, laden en lossen gebeurt er soms op late tijdstippen. Een hoge heg bij de doorsteek naar de Steenbergseweg maakt de verkeerssituatie onveilig. In de Jan van den Berghstraat zouden aanpassingen komen maar die zijn tot op heden niet uitgevoerd. In het gesprek met de wethouder wordt een handtekeningenactie over bereikbaarheid van gebouw De Merel aangekaart.
Aanleg van een veilig voetpad langs de Kruisberg zou volgens Eugène van den Eijnden mogelijk zijn als op een stukje van een paar meter afgeweken kan worden van de vereiste breedte. Dan hoeft niet de gehele weg ingrijpend aangepast te worden, hetgeen veel teveel zou kosten.
Bij bushaltes blijkt te weinig ruimte te zijn voor stallen van fietsen. In het centrum neemt winkelpersoneel nog vaak de gehele dag parkeerplaatsen in beslag. De winkeliersvereniging hamert er bij leden constant op hierop toe te zien.

Verkoop watersnoodwoningen

Een inspreekster informeerde naar het in verkoop brengen van Zweedse watersnoodwoningen. "Ik ben zelf opgegroeid in de Klaverblokken en heb contact gezocht met de woningcorporatie en een makelaar. Als antwoord kreeg ik, dat enkele Zweedse woningen al bijna tien jaar anti-kraak bewoning hebben en dat die huurders het eerst in aanmerking komen voor koop. Dat vind ik raar. Kan de dorpsraad hierin iets betekenen?" Voorzitter Piet Soffers: "Verpaupering is toegeslagen. Als Dorpsraad kunnen we in gesprekken de uitstraling van de zes woningen benadrukken en dat de koper aan eisen moet voldoen. Aan wie de huizen verkocht worden weten we niet."

Starterswoningen

Cees van Tiggelen opperde tenslotte in de rondvraag dat er in Halsteren eens gekeken moet worden naar de mogelijkheden voor de bouw van woningen voor starters. In tegenstelling tot berichten vanuit de woningcorporatie en gemeente blijkt er volgens Van Tiggelen wel degelijk behoefte aan starterswoningen. Vanuit de dorpsraad is intussen aangegeven dat de noordkant van de Ambachtsweg geschikt zou zijn, ook al zou het gaan om containerwoningen.

Jaarvergadering

De volgende bijeenkomst van Dorpsraad Halsteren zou op donderdag 2 april plaatsvinden. Deze jaarvergadering gaat vanwege het corona-virus niet door. 

Dorpsraad Halsteren maart 2020