Nieuwbouw aan de Kromstraat
Nieuwbouw aan de Kromstraat Foto: Bep Tielemans

Stadlander begaan met Halsteren

Algemeen

HALSTEREN – Woningcorporatie Stadlander is niet weg te denken uit Halsteren. Na een investering van zo’n 10 miljoen in het dorpshart rondom Vogelenzang denkt Stadlander na over de toekomst van de ruim 1100 woningen die ze in Halsteren in portefeuille heeft.

Vorig jaar was een druk jaar voor Stadlander in Halsteren. Rondom het opgeknapte plein Vogelenzang leverde de woningcorporatie 15 nieuwe appartementen op in het complex De Nachtegaal, naast zeven eengezinswoningen aan ’t Lindeke en zes gerenoveerde appartementen in De Kievit. Volgens manager vastgoedontwikkeling Stefan van Loon bedroeg de investering van Stadlander in het Halsterse dorpshart zo’n 10 miljoen euro. Dat het werk in en rond Halsteren daarmee niet klaar is, blijkt uit een gesprek met Van Loon, assetmanager Brigitte Broijl en bestuurder Marc van der Steen.

Wat hen betreft draait het werk van Stadlander in Halsteren om de Halsterse huurder. Die toont zich betrokken, is trots op zijn woonplaats en weet wat hij wil. Dat bleek bijvoorbeeld in de – met Stadlander gedeelde – wens om de winkels rondom Vogelenzang te behouden. Na afloop blijkt dat een schot in de roos. “In totaal heeft Stadlander 12.000 woningen in portefeuille”, vertelt Brigitte Broijl, “waarvan er dus ruim 1100 in Halsteren staan. Dat betekent dat we te maken hebben met enorm veel huurders, en die huurder staat volkomen centraal in alles wat we doen. “Natuurlijk beseffen we wat het doet als je woning verbouwd, of zelfs gesloopt wordt”, zegt bestuurder Marc van der Steen. “We zijn zelf ook bewoners van een huis, dus we kunnen ons dat gevoel voorstellen. Maar als woningcorporatie moeten we vooruitkijken, en doen wat het beste is voor de toekomst van ons woningbestand, want dat is ook het beste voor onze huurders. Onze afwegingen draaien om heel veel factoren, maar de huurder staat altijd centraal.”

Verouderd

Op dit moment houden de woningen aan de Mozartstraat en Beethovenstraat Stadlander bezig. Daar gaat de woningcorporatie 37 woningen slopen, waarvoor nieuwbouw in de plek komt. Brigitte Broijl legt uit: “Als corporatie moeten we niet alleen een goed huismeester zijn maar staan we ook voor een enorme verduurzamingsopgave. De woningen aan de Mozartstraat en Beethovenstraat stammen uit de jaren ’60 en zijn vrijwel 'op', mede door het E-label wat ze hebben. Renovatie zou een enorm kostenplaatje betekenen, dat nauwelijks lager is dan nieuwbouw. Bovendien is ook de indeling van deze woningen zo verouderd dat nieuwbouw simpelweg de betere keuze is.” De plannen voor de nieuwbouw worden nog ontwikkeld, en bewoners van de woningen hebben anderhalf jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden. Stadlander verliest hen daarbij niet uit het oog, verzekert Marc van der Steen: “We vragen een actieve houding van onze huurders, maar we zorgen ook voor begeleiding. Belangrijk is vooral dat zij een woning vinden waar ze een goed gevoel bij hebben.”

Doorstroming

Over de behoeftes van starters in Halsteren voert Stadlander gesprekken met de gemeente. Nu er geluiden vanuit de Dorpsraad klinken over die behoefte, is ook die partij wat Van der Steen betreft van harte welkom om deel te nemen aan de dialoog. “Wij voelen de prikkels uit de maatschappij, maar bekijken ook de demografische en economische ontwikkelingen”, leggen Van der Steen en Broijl uit, “op dit moment zien we aan de cijfers dat onze huidige strategie de juiste is.” Stefan van Loon vult aan: “Onze strategie sluit aan bij de huidige woonvisie. De grondprijs en bouwkosten maken starterswoningen relatief duur, terwijl er voldoende starterswoningen zijn. Door doorstroming te creëren en door de vergrijzing die doorzet zou het huidige aanbod voldoende moeten zijn. We moeten er immers ook zorg voor dragen dat we nu niet bouwen voor de leegstand van morgen. Rond Vogelenzang, en met de 11 levensloopbestendige woningen die worden opgeleverd aan de Kromstraat (foto) is er ook voldoende aanbod voor de oudere doelgroep, terwijl we elders in Halsteren de gezinnen niet uit het oog verliezen. Wij kijken naar alle huurders en dat blijven we doen.”

Ontwikkelingen

Ondertussen zijn de huurders – permanent en tijdelijk – van de zes Zweedse woningen in Halsteren gepolst over aankoop van hun woning. “Dat is kortgeleden gebeurd dus er zijn nog geen concrete kopers, maar de interesse is er zeker”, zegt Van der Steen, “het behouden van de woningen blijft de inzet.”

Met de familie Van Lierop aan de Dorpsstraat blijft Stadlander in gesprek over de onlangs gekapte coniferen en bomen. “We zijn in overleg over een goede erfafscheiding en vertrouwen erop dat we er samen uitkomen”, zegt Van der Steen.

Dat Stadlander actief is en blijft in Halsteren is duidelijk. Huurders kunnen zich gerust en gehoord voelen, dat is de boodschap van de woningcorporatie. Het misverstand dat ook de locatie aan de Wouwseweg van Stadlander is wil Marc van der Steen uit de wereld hebben. "Die locatie hebben we verkocht, daar wordt nu het project Nieuw Altere ontwikkeld. Er was behoefte aan koopwoningen, en hoewel wij die niet bouwen is dit ook een mooie ontwikkeling voor Halsteren."