Historicus Han van der Horst
Historicus Han van der Horst

Literaire avond 'Nepnieuws'

Algemeen

HUIJBERGEN - De Huijbergse Partners in Cultuur hebben in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als het gaat om de organisatie van boeiende literaire avonden. Ook voor de Boekenweek 2020 hebben de organisatoren weer een aansprekende gast-schrijver weten te strikken en wel historicus en publicist Han van der Horst. 

Op dinsdagavond 10 maart komt hij in de Huijbergse bieb vertellen uit en over zijn jongste boek, Nepnieuws, een wereld van desinformatie.

Han van der Horst studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De vaderlandse geschiedenis had zijn grote liefde, wat niet betekent dat hij zich beperkte tot nationaal navelstaren. Integendeel, hij begeeft zich graag, ook letterlijk, buiten de grenzen. Bij zijn vele reizen legt hij een bijzondere voorkeur aan de dag voor Latijns Amerika. Ook was hij het grootste deel van zijn leven verbonden aan de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs.

Op zijn vakgebied schreef hij een groot aantal boeken, waaronder Nederland, de Vaderlandse Geschiedenis van de Prehistorie tot Nu, De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000), Onze Premiers, hun Weg naar de Top. Voor buitenlanders verduidelijkte hij Nederland – én de Nederlanders! – met zijn handleiding The Low Sky: understanding the Dutch, dat ook in Nederlandse vertaling een groot succes bleek. Van der Horst werkte als boek- en filmrecensent mee aan het populaire VPRO-geschiedenismagazine OVT op Radio 1.

Als historicus verbindt Han graag het verleden met het heden. Zijn meest recente publicatie, Nepnieuws, een Wereld van Desinformatie, verschenen in 2018, is daarvan een sprekend voorbeeld. In april 2020 verschijnt Zwarte Jaren, Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Daaraan voorafgaand komt hij, als man die graag grenzen opzoekt, met plezier uit Schiedam naar Huijbergen om te vertellen over zijn werk. Het zal beslist géén nepnieuws zijn!

Op dinsdagavond 10 maart is Han van der Horst vanaf 20.00 uur te gast in de Openbare Bibliotheek aan het Canadaplein 1 te Huijbergen. Naast ademloos luisteren naar de auteur staan uiteraard een vragenronde met het publiek en een signeersessie op het programma.
De toegangsprijs (inclusief een kop koffie of thee) bedraagt €4,- voor leden en medewerkers van de Partners in Cultuur. Anderen mogen voor €5,- komen meegenieten. De zaal gaat om 19.30 uur open.