Vertrekkend wethouder Evert Weys.
Vertrekkend wethouder Evert Weys.

GBWP zoekt vervanger Weys

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De Bergse GBWP-wethouder Evert Weys wordt op 5 februari geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek. Zijn partij is trots, maar staat ook voor een grote uitdaging: GBWP moet op zoek naar een nieuwe wethouder.

"Als je een volwassen partij wil zijn moet je voorbereid zijn op dit soort onverwachte gebeurtenissen", zegt wethouder Evert Weys. "GBWP is een volwassen partij. Toen Arjan van der Weegen ziek werd moesten we ook snel schakelen. Onze partij heeft veel geschikte mensen in de gelederen, ook achter de schermen. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat GBWP zorgvuldig te werk gaat en tijdig een geschikte opvolger vindt. Wie dat wordt, dat is aan de partij. Daarover wil ik niet speculeren."

Grandioze kans
Die woorden herhaalt Weys' GBWP-collega Patrick van der Velden, die zich namens de partij over de opvolging van Weys zal buigen: "Voor Evert is dit een grandioze kans. We wisten al lange tijd dat hij de ambitie had om burgemeester te worden en we zijn trots op het feit dat hem dat gelukt is. Het proces van Everts opvolging krijgt de komende maanden vorm, de tijd dat Evert hier nog actief is als wethouder kunnen we goed gebruiken. We willen voortvarend, maar niet overhaast te werk gaan."
Weys begon een jaar geleden als wethouder in Bergen op Zoom, als vervanger van Arjan van der Weegen die met burn-outklachten moest terugtreden. Aanvankelijk zou Weys slechts tijdelijk zijn plaats innemen. Ondertussen solliciteerde hij naar burgemeestersfuncties, en kwam hij heel ver in Hilvarenbeek. Dat hij daar benoemd is tot burgemeester is in meerdere opzichten bijzonder. Weys is de eerste GBWP'er die zich opwerkt tot burgemeester.
"Dat is speciaal", vindt ook Weys, "GBWP is een kleine partij, die vanuit het Halsterse gegroeid is tot een stabiele partij in de Bergse politiek. Ook wanneer ik straks in Hilvarenbeek werk en woon blijf ik GBWP-lid. Met deze partij ben ik groot geworden in de politiek, ik ben eraan verknocht."

Nummer twee
Nog opvallender is het feit dat aanvankelijk een andere kandidaat werd gekozen voor het burgemeesterschap van Hilvarenbeek. Die kandidaat, Maarten van de Donk, werd eind oktober voorgedragen en zou op 18 december aan de slag gaan. Vorige week trok hij zich plots terug -iets wat nauwelijks voorkomt- om "privéredenen" die hij niet nader heeft verklaard. Bij de benoeming van een burgemeester worden altijd twee kandidaten voorgedragen en Hilvarenbeek vond de nummer twee – Weys – bereid de functie alsnog op zich te nemen. "Belangrijk voor mij was dat men mij niet als de nummer twee zou zien", zegt Weys, "maar in gesprekken ben ik overtuigd geraakt van de wil om samen aan de slag te gaan. Ik voel me gesteund en heb veel zin in mijn nieuwe uitdaging. Die start op 5 februari, maar tot die tijd blijf ik wethouder in Bergen. Ik beken: ik ga de Vastenavend enorm missen!"