Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De ijsmeesters zijn klaar voor vier weken ijsplezier op de ijsbaan in Hoogerheide.
De ijsmeesters zijn klaar voor vier weken ijsplezier op de ijsbaan in Hoogerheide.

Klaar voor vier weken ijsplezier

HOOGERHEIDE – De ijsbaan in Hoogerheide is geopend. Dat betekent dat het dorp zich kan verheugen op vier weken ijsplezier. Dat zou niet mogelijk zijn zonder de ijsmeesters die de baan vrijwillig bevolken. De ijsbaan laat hen allesbehalve koud.

Voor de twaalfde keer staat op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide de leukste ijsbaan van de Zuidwesthoek. Die staat er dankzij de inspanningen van de Stichting Evenementenplein Hoogerheide, maar stichtingsbestuurders en ondernemers Harry Beening, Paul Lucius en Bram Beening kunnen niet genoeg benadrukken dat de 70 vrijwilligers die zich elk jaar inzetten voor de ijsbaan onmisbaar zijn.

Bestuurslid Mario van der Vleuten is één van die vrijwilligers. Hij zegt: "Toen ik nog werkte nam ik met plezier drie weken vakantie voor de ijsbaan. En nu ik alle tijd heb is het nog leuker. De sfeer onder elkaar is gewoon fantastisch, ik denk dat we daarom zo'n hechte club zijn."

IJsmeesters Ad Pijnen, Jac Theuns en Giel Maas zijn al twaalf jaar actief op de ijsbaan. Alle drie roepen ze "de gezelligheid!" wanneer ze wordt gevraagd waarom ze het al zo lang volhouden. Kees Meiland is nog niet zo lang ijsmeester, maar als overbuurman van de ijsbaan kon hij het niet laten om een handje toe te steken. "Als ik zie dat er gesproeid moet worden kom ik helpen. Dat doe je voor elkaar", zegt hij.

Steeds beter
De ijsmeesters vervullen allerlei belangrijke taken: de opbouw van de baan, de kaartverkoop, ze houden toezicht, zijn EHBO-ers en houden de baan schoon en sneeuwvrij. Bovendien zorgen ze dat baan netjes blijft.

"Als de baan 's avonds gesloten is, dan maken we 'm samen schoon. Vaak komen dan ook de ijsmeesters die geen dienst hebben langs, dan drinken we met elkaar nog een borreltje. Dan praten we na. Het is mooi om de jeugd te zien schaatsen. Er zijn inmiddels heel wat goede schaatsers die we hier een paar jaar geleden strompelend en struikelend hun eerste stapjes op het ijs hebben zien zetten." Niet alleen de schaatsers, maar ook de ijsbaan verbetert zich steeds.

Dat vindt ook "buurvrouw" Gerda Kuijlen van restaurant Het Raedthuys: "De ijsbaan voegt iets toe aan ons plein. Het is altijd gezellig druk als de ijsbaan er staat. Ik vind het super wat al die vrijwilligers ervoor doen. Wij zijn blij met ze!"

Meer berichten