De gedreven afvaardiging van het Zuidwesthoek College uit Ossendrecht die langs elf Friese steden gaat zwemmen.
De gedreven afvaardiging van het Zuidwesthoek College uit Ossendrecht die langs elf Friese steden gaat zwemmen. Foto: Bep Tielemans

Zuidwesthoekcollege zwemt tegen kanker

Algemeen

OSSENDRECHT - Sporters zijn gewend de lat voor zichzelf steeds een stukje hoger te leggen. Steeds iets beter. Steeds iets harder. En in het geval van Maarten van der Weijden: steeds iets verder. En dat doet hij niet alleen omdat hij op zoek is naar een nieuwe sportieve uitdaging. Maarten zet zijn zwemtalent in om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Zijn ultieme doel is het zwemmen van de 11stedenzwemtocht. Bijna 200 km zwemmen langs 11 steden in Friesland. Een unieke prestatie en een uniek evenement, tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing!

Vorig jaar ontvouwde de zwemkampioen op televisie zijn plannen. Meezwemmen kon in de elf Friese steden. Geoefende zwemmers als de enthousiaste recreanten waren van harte welkom. Hoe geweldig zou het zijn om deze tocht met zoveel mogelijk mensen te maken? Op 18, 19 en 20 augustus 2018 is het zover. Met onder meer de gedreven afvaardiging van het Zuidwesthoek College uit Ossendrecht in zijn slipstream!

Snaar
"De uitzending bij RTL Summernight raakte bij mij persoonlijk een gevoelige snaar. Ik vond het idee super en nam me voor in minstens één stad mee te zwemmen. Na de zomervakantie raakte ik in gesprek met mijn collega Nadine Dingenouts, docent lichamelijke opvoeding. Ook zij raakte enthousiast en samen hebben we gekeken hoe we ook leerlingen in het plan konden betrekken", aldus docent techniek Francois Coppens.

De leerkrachten produceerden een wervende presentatie en toonden deze aan alle derdejaars leerlingen. Vervolgens werden er 86 aanmeldingsformulieren uitgedeeld. "Geïnteresseerde studenten werden verzocht om hun motivatie op papier te zetten en ideeën te opperen hoe we geld voor het goede doel konden ophalen. Nadat uitleg over trainingen die om 07.00 uur zouden aanvangen en dat er enige discipline werd vereist, bleef er uiteindelijk een groep van 14 leerlingen en drie docenten over."

Ook Nevhil Harren (15) uit Huijbergen maakt deel uit van het elitekorps dat in augustus zij aan zij met Maarten van der Weijden zal zwemmen. Na de kennismaking had hij geen twijfels meer. "Na voetbal en tennis leek de zwemmarathon me een mooie nieuwe sportieve uitdaging. Trainen en ondertussen iets sterker worden. Verder sprak het achterliggende doel me enorm aan. Iets toen tegen die rotziekte. Daar wil ik mij wel voor inzetten. Ruim een half jaar training hebben we er nu op zitten. Ik ben of liever was geen zwemmer. Of toch mee te kunnen trainde ik extra. Ik vind het een prachtig avontuur. Hoewel de eerste kennismaking met buitenwater even wennen was. Laatst hadden we een trainingsweekend in Friesland. Dat water smaakt echt anders dan het chloor bij het LACO-zwembad in Hoogerheide."

Donatie
Francois Coppens vervolgt: "Het aftellen is begonnen. Het is een fantastische groep die naast veel training ook op braderieën en rommelmarkten voor het goede doel actief is geweest. Momenteel loopt er nog een loterij om nog meer geld bij elkaar te krijgen. In de vakantie trainen we gewoon door om straks in Friesland in totaal 5.5 kilometer met Van der Weijden mee te kunnen zwemmen. Donaties zijn overigens nog steeds welkom op NL93 SNSB 0705 9579 85 t.n.v. Team ZWHC."

Foto: Het Team ZWHC: Peter Talboom, Nikki Vermeule, Amber Laurijssen, Rianne Balogh, Nevhil Harren, Nathan van Winden, Job Verheugt, Roos Besters, Dorien van Loenen, Faye Loos, Bram Michielsen, Ylse van der Zande, Sacha de Nijs, Wesley de Bruin, Helene Hagenaars en Francois Coppens.