Peuters van kinderopvang Mamaloe samen met juf Cindy Bergmans die er algemeen coördinator is van BoekStart.
Peuters van kinderopvang Mamaloe samen met juf Cindy Bergmans die er algemeen coördinator is van BoekStart. Foto: Bep Tielemans

BoekStart samenwerking kinderopvang en bieb

Algemeen

HALSTEREN - Voorkomen van taalachterstand bij kinderen. Daar draait het om bij het project BoekStart in de kinderopvang. Maandagochtend vond in de Bibliotheek Halsteren de feestelijke ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst BoekStart in de kinderopvang tussen Bibliotheek Het Markiezaat en vier kinderopvangorganisaties.

BoekStart in de kinderopvang is een vervolg op BoekStart voor baby’s dat al enkele jaren succesvol draait in de Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. BoekStart in de kinderopvang is een onderdeel van het programma Kunst van Lezen. De doelstellingen van BoekStart in de kinderopvang zijn het stimuleren van kijk- en leesgedrag bij (zeer) jonge kinderen, het vergroten van de betrokkenheid van ouders bij de leesontwikkeling van hun kind en het versterken van de samenwerking tussen bibliotheek en kinderopvang, dit alles om taalachterstanden te voorkomen.

Bij BoekStart in de kinderopvang wordt in samenwerking met de kinderopvangorganisaties een stimulerende leesomgeving gemaakt voor kinderen van 0-4 jaar. Alle kinderen die gebruikmaken van de kinderopvang worden gratis lid van de bibliotheek. De elf deelnemende locaties beschikken straks over mooie prentenboeken, voorleesboeken en kijkboeken. Per locatie leidt de bibliotheek één medewerker op tot voorleescoördinator. Bij Stichting Kinderopvang Mamaloe is Cindy Bergmans van de vestiging in Halsteren algemeen coördinator voor de zeven locaties van Mamaloe. Zij gaat de methode intern uitzetten. "BoekStart is eigenlijk een uitbreiding van de methode Piramide waar wij al mee werken. Het project is afgestemd op kinderen van nul tot vier jaar."

Iedere deelnemende kinderopvang krijgt een voorleescoördinator die steeds op de hoogte zal blijven van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van lezen en leesbevordering. Door al deze voorzieningen en diensten te realiseren krijgen voorlezen en leesbevordering een vaste plek binnen de kinderopvang.

Ondertekening
De overeenkomst voor BoekStart in Bibliotheek Halsteren werd maandagochtend ondertekend door de heer H. van der Klink, directeur van de Bibliotheek Het Markiezaat en de dames P. Ferket, directeur Stichting Kinderopvang Mamaloe, D. de Vreede, locatiemanager Kibeo Dinteloord, N. Holster, directeur Chiproses 24/7 en Josita Moonen, directeur De Maatjes Kinderopvang.

BoekStart in de kinderopvang wordt mede mogelijk gemaakt door een startsubsidie van Stichting Lezen