De ambassadeurs van Grenspark Kalmthoutse Heide; het eerste nieuwe gevelbord wordt aan de muur bevestigd.
De ambassadeurs van Grenspark Kalmthoutse Heide; het eerste nieuwe gevelbord wordt aan de muur bevestigd.

Grenspark Kalmthoutse Heide: twee landen - één natuur

Algemeen

ESSEN- De Kiekenhoeve in Essen was het toneel voor het officiële moment, waarop de kersverse voorzitter Martin Groffen de nieuwe naam voor dit grensoverschrijdende natuurpark bekend maakte. "Een bescheiden en toch belangrijke naamsverandering voor een bijzonder gebied dat al een grote bekendheid heeft aan beide zijden van de grens", verklaarde Martin. Onder de korte, maar krachtige naam 'Grenspark Kalmthoutse Heide' wordt dit veelzijdige gebied onder de aandacht van de toeristen en recreanten gebracht.

Met de nieuwe naam werd ook gekozen voor een nieuw logo en de aanpassing van de brochure, de Grensparkkaart met wandel- en ruiterroutes en een nieuwe fietsroutekaart. In het park is de bebording aangepast en alle 27 ambassadeurs, die het park aanprijzen bij hun bezoekers, zijn herkenbaar aan nieuwe gevelborden. De laatste ambassadeurs zijn onlangs voorzien van een certificaat na het volgen van de speciale cursus bij het Grenspark. De gastheren van het Grenspark maken zichtbaar wat het Grenspark omvat. Zij zijn het visitekaartje en dragen uit hoe bijzonder het park is. Peter van Gastel van De Kiekenhoeve had de eer om samen met Martin Groffen en de burgemeesters van Essen en Kalmthout, respectievelijk Gaston van Tichelt en Lukas Jacobs, het eerste gevelbord aan de muur te schroeven.

Missie

De missie van de nieuwe voorzitter is het Grenspark verder bekend te maken bij de bezoekers aan deze regio. Het nieuwe motto 'Herkenbaar en zichtbaar' is het nobele streven van het Grenspark. Het park vertegenwoordigt een uitgestrekt grensoverschrijdend gebied van 6000 ha met veel natuur, toegangspoorten, horecaspecialisten en routes om van al dat moois te genieten. "Wij moeten gaan werken aan het uitdragen van het complete beeld van het Grenspark. Mensen kennen ons al wel, maar moeten ons herontdekken. Dat nieuwe beeld moet gaan zorgen voor een nog grotere betrokkenheid van zowel omwonenden als bezoekers", aldus Martin Groffen. Daarom werd er ook gekozen voor deze korte krachtige naam. Martin kent het gebied al door zijn tijd als wethouder en zijn functie als lid van de bijzondere commissie vanuit de gemeente Woensdrecht. "Ik was altijd al een vurig bepleiter van het behoud en de ontwikkeling van dit mooi stuk natuur. De rol van voorzitter ligt in de lijn van mijn inzet", legt hij uit. "Mijn pleidooi gaat vooral over een gebied dat in twee landen ligt. Zo kunnen we Vlaanderen en Nederland met elkaar verbinden. Ik spreek beide talen en heb een warm hart voor dit gebied."

Afbeelding