Zoveel informatie moest worden vastgelegd.
Zoveel informatie moest worden vastgelegd. Foto: Sophia Piesens

Veel belangstelling voor themaexpositie

Algemeen

OSSENDRECHT - Wethouder Hans de Waal opende samen met Tygo en Jonah Krijtenburg onder grote belangstelling de thematentoonstelling over de Ossendrechtse oorlogsheld pater Anselmus Musters in Museum Den Aanwas.

Voorzitter van Heemkundekring Het Zuidkwartier Jan Luysterburg sprong, zoals hij vertelde, 'een meter de lucht in' zo blij was hij toen de familie van pater Anselmus (Antoon) Musters via John van Dooren vroeg om dit jaar de tentoonstellingsruimte te mogen gebruiken. Zij konden hem met gemak vullen met al het materiaal wat John en de familie inmiddels hadden verzameld voor een prachtige tentoonstelling die het levensverhaal vertelt van het roerige leven van priester Anselmus. Bezoekers zullen ervan onder de indruk zijn.

Een krantenartikeltje over deze priester maakte Ossendrechtenaar John van Dooren nieuwsgierig. In 2015 nam hij contact op met de familie van deze priester. Zij kenden het verhaal niet. Wel was er een doos vol documenten, maar zij hadden hem nog nooit echt doorgekeken. Na het lezen hiervan werden ook zij nieuwsgierig. En zo begon hun gezamenlijke zoektocht. Er werden contacten gelegd en reizen ondernomen waar zij bijzondere mensen ontmoetten. Onder andere naar het Vaticaan, de Britse geheime dienst (waar ze 4.5 pond voor de informatie moesten betalen) en via Instagram et cetera. Zwager Kees is inmiddels een echte Sherlock Holmes.

Er dook bizarre informatie op. Pater Anselmus was een avonturier, een deugniet, durfal, zoals ze in Brabant zeggen "hij voegde zich niet", maar hij was intelligent, gaf lezingen, dronk wijn en debatteerde met zijn broers die hem een Modernist noemden. Hij was gedreven, eigenzinnig, wars van regels en protocollen. In deze tijd zou hij hoogbegaafd zijn. Hij sprak en schreef vloeiend in zes talen en had een fotografisch geheugen, wat hem goed van pas kwam in de Tweede Wereldoorlog. Ruim 7.000 vluchtelingen en ontsnapte gevangenen redde hij met anderen uit de handen van de Duitsers. Zelf werd hij op Vaticaans grondgebied gearresteerd, wat bijna een politieke rel veroorzaakte. Hij werd weken gemarteld door de Gestapo en kreeg eenzame opsluiting. Door zijn fotografische geheugen had hij geen papieren op zak. Hij hield zijn mond. Hij werd op transport gestuurd richting concentratiekamp en ontsnapte aan de SS. Hij dook pas op in Rome nadat dat bevrijd was.

Voor het publiek is de tentoonstelling, evenals het museum, geopend tot en met de maand oktober elke tweede en vierde zondag van de maand van 13:30 tot 16:30 uur. De toegang is gratis. Buiten deze openingstijden kunnen op afspraak groepen tegen een kleine vergoeding een rondleiding krijgen.