Adriënne van Thillo en Elly-May van Ginneken van Roparunteam De L'Oslopers.
Adriënne van Thillo en Elly-May van Ginneken van Roparunteam De L'Oslopers. Foto: Dennis van Loenhout

Blije gezichten door Rabo Clubkas Campagne

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Iedereen in het verenigingsleven houdt van de Rabobank Clubkas Campagne. Tijdens de uitreiking van de cheques voor de verenigingen uit de Zuidwesthoek was de zaal dan ook gevuld met blije gezichten, al waren ze soms een beetje gespannen. Het is namelijk altijd spannend om te horen hoeveel stemmen jouw club uiteindelijk kreeg…

481 verenigingen, waarvan 94 uit de Zuidwesthoek, streden in deze regio om de gunsten van de 29.000 stemgerechtige Rabobank-leden in de regio Zuidwest Brabant en dat deden ze met verve. Een stem leverde een vereniging 2,94 euro op. Met een te verdelen bedrag van ruim 28.000 euro betekende dat bij voorbaat al goed nieuws voor elke vereniging.

Toerclub De Schelderijders kreeg een cheque van 73,50. Scheidend voorzitter Kees Palinckx is daar "hartstikke blij" mee. "We kunnen dat geld gebruiken voor de viering van ons 50-jarig bestaan. Dit is de eerste keer dat we meedoen aan de Rabo Clubkas Campagne. Toen de bank verenigingen nog sponsorde kregen we altijd 50 euro, nu hebben we bijna de helft meer!", lacht hij. Naast hem staat zijn neef Fred van den Eijnden, met een cheque van 361,62 euro voor de Woensdrechtse Harmonie Aurora. "Onze concerttrom staat op instorten, dus dit bedrag is een mooie bijdrage voor een nieuwe!"

"Ik ben zó blij", zegt Anneke Boksman van de Huijbergse KBO, terwijl ze een cheque van 288,12 euro toont. "Hiermee kunnen we ouderen een ontspannen middag bieden, zodat we kunnen helpen hun eenzaamheid te verminderen!"

Roparunteam De L'Oslopers uit Ossendrecht gaat naar huis met 393 euro en 96 cent. "Elke euro die we extra kunnen overmaken aan de Stichting Roparun is meegenomen", zeggen Elly-May van Ginneken en Adriënne van Thillo van het team, "die voegt weer wat extra leven toe aan de dagen waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven!"

De Stichting Dijkrock kreeg een cheque van 111,72 euro. Conny, Gidus en Christian de Moor zijn daarmee in hun nopjes. "Nee, we zijn er zelfs superblij mee!", zegt Conny, "ons festival vindt plaats op de grens van Brabant en Zeeland, en dat maakt het wat lastig campagne voeren. Maar met acties als de rockroute en onze thema-avonden zijn we flink ingeburgerd in Woensdrecht. Dit is daarvoor een mooie beloning!"

Zo ziet Harold Arts van het Ossendrechtse Buurtschap 't Hondseind zijn cheque van €102,90 ook: "Een mooie bijdrage voor een buurtschapsbarbecue. Als buurtschap weet je dat je het qua ledenaantal nooit gaat winnen van Odio, dus we zijn blij!"

ODIO was inderdaad veruit de populairste vereniging in de Zuidwesthoek. Op de cheque die penningmeester Johan van Velthoven krijgt prijkt een bedrag van 993,72 euro. "Typisch dat we deze cheque krijgen uitgereikt in de kantine van Meto. Afgelopen weekend hebben we nog van hen verloren, maar nu gaan wij met de mooiste uitslag naar huis!" Meto-voorzitter Hans van Hoek schudt hem sportief de hand. Ook hij kreeg een cheque, van 737 euro en 94 cent. "Johans opmerking typeert de goede sfeer tussen de lokale clubs, ik kan er wel om lachen. Op het veld winnen is ook mooi, bovendien hebben we nu 100 euro meer dan vorig jaar. In mijn laatste maanden als voorzitter vind ik dat toch nog een mooie mijlpaal." Beide voetbalverenigingen gaan de opbrengst van de Rabo Clubkas Campagne gebruiken voor faciliteiten voor hun jeugdspelers.

Heemkundekring Het Zuidkwartier incasseerde een bedrag van 749 euro en 70 cent. "We willen dat besteden aan een internetaansluiting in ons heemhuisje, zodat we daar nog meer zaken kunnen vertonen aan ons publiek", zegt penningmeester John Mathijssen.

Voor het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht is het bedrag van 882 euro dat de Rabo Clubkas Campagne schenkt een investering: "Met dit geld organiseren we een mooie Roparundoorkomst", legt comitélid Monique Huijgens uit, "waarmee we een mooie prijs hopen te winnen in de verkiezing tot Roparunstad van het jaar. Met het geld dat dat oplevert kunnen we regionale goede doelen blij maken. Volgende week gaan we de 25.000 euro die we vorig jaar wonnen weer verdelen, we hopen dit jaar op een nog mooiere prijs!" Eén van de doelen die wordt blijgemaakt met het prijzengeld van het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht is de Stichting Emoties, die bedragen beschikbaar stelt aan kankerpatiënten, waarmee wensen kunnen worden vervuld.

Ook voor de Stichting Emoties brengt de Rabo Clubkas Campagne iets moois teweeg. Penningmeester Johan de Vos is blij met zijn cheque, die 714 euro en 42 cent waard is. "We zijn vooral dankbaar", zegt hij, "met dit geld kunnen we mooie dingen doen. Bovendien is deze cheque het bewijs dat je ook zonder social media succesvol kunt zijn bij het werven van stemmen. Wij zijn daar bewust niet actief, uit discretie tegenover de patiënten waarmee we werken."

Het was nog lang gezellig in de kantine van Meto, waar verenigingen met elkaar proostten op een mooie opbrengst. Ondertussen werden er mooie plannen gesmeed voor de "campagne" van volgend jaar…

Halsteren/Lepelstraat
Op de locatie M.H.C. Tempo, sportpark Rozenoord, vond de uitreiking van de Rabobank Clubkas Campagne van de Rabobank plaats aan maar liefst 126 clubs uit de kernen Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Paul Schut is betrokken bij drie clubs uit Halsteren, te weten het Kindervakantiespel Onder de Panne, de Oranjevereniging Halsteren en Harmonie Sint Cecilia Eensgezindheid.

"Wij doen al aan deze campagne mee sinds het oprichten ervan door de Rabobank. Het is een Clubactie met een eerlijk karakter. De beschikbare gelden worden verdeeld aan lokale clubs met medewerking van de leden van de Rabobank. Net als alle deelnemende clubs en verenigingen zijn we erg blij met het bestaan ervan. Voor ons is het telkens weer een mooie financiële opsteker, waar we steeds een goede bestemming voor hebben. De kosten van onze werkzaamheden zijn hoog en er is veel nodig om onze werkzaamheden goed te kunnen doen. Wij hopen dan ook dat de Rabobank deze actie tot in lengte van jaren voort zal zetten", aldus Paul.

Voor het Kindervakantiespel hebben zij gevraagd om geld voor duurzame spelmaterialen, die keer op keer ingezet kunnen worden voor spelletjes voor de vakantieweek tijdens de zomervakantie. Dit jaar kregen ze een bedrag van ruim 900 euro. Voor de Oranjevereniging was er een bedrag van ruim 400 euro, waarmee zij de invulling van Koningsdag en de activiteiten rondom Dodenherdenking willen verbeteren. Voor Harmonie Sint Cecilia Eensgezindheid was er 473 euro voor het project Music Kids. Dit is een laagdrempelige manier om muziek en het bespelen van instrumenten onder de aandacht te brengen van de basisschoolkinderen van Halsteren.

Net als vele andere organisaties is ook secretaris Riekie Loos van KBO Halsteren heel blij. Met een welkome cheque als bijdrage uit de Rabo Clubkas Campagne kan een ontmoetingsproject tegen eenzaamheid worden voortgezet.

Afbeelding
Johan van Velthoven van ODIO.
Monique Huijgens van Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht.
Anneke Boksman van de Huijbergse KBO.
Fred van den Eijnden van Harmonie Aurora en Kees Palinckx van de Schelderijders.
Conny, Gidus en Christian de Moor van de Stichting Dijkrock.
Meto-voorzitter Hans van Hoek.
Harold Arts van buurtschap 't Hondseind.
John Mathijssen van Heemkundekring Het Zuidkwartier.
Afbeelding