De wethouder draagt de sleutel van het overgenomen pand van de familie van Tilburg over aan kindervakantiespel Ossendrecht dat de ruimte tijdelijk mag gebruiken.
De wethouder draagt de sleutel van het overgenomen pand van de familie van Tilburg over aan kindervakantiespel Ossendrecht dat de ruimte tijdelijk mag gebruiken.

Pand Van Tilburg wijkt voor Noordrand

Algemeen

OSSENDRECHT - Na bijna een halve eeuw koopt de gemeente het pand van familie van Tilburg aan Dorpsstraat 40 in Ossendrecht weer terug. Doordat de gemeente Woensdrecht eerder al van het pand gebruik mocht maken, overhandigde wethouder Hans de Waal aan Rinus en Marie van Tilburg-van de Venne een bloemetje.

De planning is dat het pand rond juli wordt afgebroken. Op deze plek komt een nieuwe toegangsweg naar de Noordrand. De gemeenteraad heeft hiervoor al toestemming gegeven. Het wachten is op de goedkeuring van het bestemmingsplan. De financiering kwam rond, doordat ODIO behalve de twee voetbalvelden nog 15 meter extra gaf waardoor er na wat schuiven extra kavels vrij kwamen. In ruil krijgt de voetbalvereniging velden met kunstgras van de gemeente.

Bijna een halve eeuw geleden hebben Rinus en Marie van Tilburg-van der Venne het huis aan de Dorpsstraat 40 van de gemeente gekocht. Er zat wel een voorwaarde aan vast. Het moest worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd, maar wel 2 meter smaller aan de zijkant zodat het toenmalige zandpad voor de achterliggende huizen breder werd. Eerst was het alleen een woonhuis, maar Rinus, timmerman, wilde graag voor zichzelf beginnen. Marie zag al het papierwerk eigenlijk niet zitten, maar ging toch overstag. Zodoende werd het schuurtje omgetoverd in een werkplaats. De zaken gingen goed en er werd aangebouwd en verbouwd en in 1973 kwam er een doe-het-zelfwinkel in het woongedeelte. De woonruimte verplaatste naar de eerste verdieping. Ruim 25 jaar hebben ze er gewoond. Hun zoon Patric en twee dochters Anita en Jolanda zijn er geboren en opgegroeid. Door het vele werk kwamen er klachten over geluidsoverlast van de machines en het houtafval buiten. Nadat Patric in 1990 was afgestudeerd verhuisde hij met de machines naar het Puts Molentje. Vanwege het stof waren Rinus en Marie verhuisd naar het Hageland. De doe-het-zelfwinkel werd overgenomen tot 2011. Ze hebben het pand daarna nog verhuurd, maar nadat er een hennepkwekerij werd gevonden durfden ze dat niet meer aan. Helemaal leeg bleef het al die jaren niet, Stichting Roparun mocht de ruimtes gebruiken voor opslag en om vogeltaarten te maken. Ondanks dat het pand weer van de gemeente is mogen de materialen van Stichting Roparun er voorlopig in blijven. Daarnaast verhuizen Kinder Vakantiespel Ossendrecht (foto: overhandiging sleutel) en Stichting Jeugd- en jongerenwerk tijdelijk naar deze locatie. Zij gaan mettertijd naar het nieuwe gebouw van Gemeentewerken in Hoogerheide.