Grote drukte voor het debat in de Wittenhorst.
Grote drukte voor het debat in de Wittenhorst. Foto: Dennis van Loenhout

Halsteren voelt politiek stevig aan de tand

Algemeen

HALSTEREN – De Halsterse Dorpsraad organiseerde voor dinsdagavond een debat tussen negen politieke partijen. De opkomst was behoorlijk, maar het debat een beetje tam. Dat wil zeggen, tot belangrijke Halsteren zaken als Vogelenzang, de Wittenhorst en de Auvergnepolder ter sprake kwamen. Toen werd de avond ineens een stuk pittiger.

Hoewel de Dorpsraad aanvankelijk de aanwezigheid van alle politieke partijen beloofde, moest voorzitter Piet Soffers de avond toch openen met een afmelding. "Lijst Linssen is niet aanwezig", sprak hij, "die partij ziet het nut van dit soort bijeenkomsten niet in." 'Dan weten we meteen waarop we niet moeten stemmen', klonk het uit de zaal. GBWP, BSD, VVD, CDA, Pvda, D66, SP, GroenLinks en Steunpunt BOZ waren er wel, en kregen de gelegenheid om te reageren op stellingen en vragen uit het publiek te beantwoorden.

Met name de stelling "Handen af van de Auvergnepolder, ja of nee?" raakte een gevoelige snaar. Het Halsterse publiek is zowat anoniem: de Auvergnepolder moet behouden blijven. Die mening wordt gedeeld door GBWP, SP, CDA, GroenLinks en Steunpunt BOZ. GBWP-voorman Arjan van der Weegen durft zelf te stellen dat "daar geen schop de grond in gaat zolang ik aan het roer sta." Aan de andere kant van het spectrum staat de VVD, die vindt dat de Auvergnepolder wel ontwikkeld moet worden, vanwege de arbeidsplaatsen die het oplevert. "Wij willen groeien naar 70.000 inwoners, zodat we de voorzieningen op peil kunnen houden", zegt lijsttrekker Barry Jacobs, "dus die werkgelegenheid is hard nodig."

Dat Halsteren behoefte heeft aan woningbouw wordt duidelijk als de 25-jarige Sofie vertelt dat ze, ondanks het feit dat ze een prima baan heeft, geen woning kan vinden in haar geboorteplaats Halsteren, waar ze graag naar terug wil komen. De VVD pleit voor betere doorstroming en het tegengaan van scheefwonen, terwijl CDA-er Erik Verbogt oppert om tiny houses in Halsteren en Lepelstraat te bouwen. Vanuit de zaal wordt aangedrongen op gesprekken met woningcorporatie Stadlander. Vanuit de zaal wordt ook onvrede uitgesproken over de ellenlange vertragingen rondom Vogelenzang, het dak van de Wittenhorst en het fietspad langs de Halsterseweg. "En dat terwijl het Markiezenhof is om door een ringetje te halen, net als het Ravelijn en de Gevangenpoort", aldus de boze inspreker. GBWP-leider en wethouder Arjan van der Weegen begrijpt wel dat Halsteren zijn voorzieningen liever gisteren dan vandaag voltooid ziet, maar zegt: "Als gemeente hebben we niet overál invloed op. Bij sommige projecten zijn we afhankelijk van derden, zoals de projectontwikkelaar. We zitten er bovenop, maar blijkbaar moeten we dergelijke dingen beter communiceren."

Het Dorpsplatform kijkt tevreden terug op de avond. "Ik hoop dat de aanwezigen een goede indruk hebben gekregen van de standpunten van de partijen, en dat ze dichter bij een goede keuze zijn. Wij zijn tevreden, de opkomst was groot en hoewel het debat pas na de pauze echt loskwam zijn er toch mooie gesprekken gevoerd. Het was verbazend om te zien dat zes van de 9 partijen vinden dat de Auvernepolder moet blijven zoals hij is."

CDA-raadslid Erik Verbogt, met naast hem BSD-er Piet van den Kieboom.
Afbeelding