Gemeentesecretaris Peter Bogers.
Gemeentesecretaris Peter Bogers.

Enthousiasme is de baas

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De gemeente Woensdrecht heeft een nieuwe gemeentesecretaris. Eind april volgde Peter Bogers de vertrekkende Annette Baart op, die na 13 jaar in de gemeente Woensdrecht een nieuwe uitdaging aanging. Sindsdien zwaait het enthousiasme van Bogers de scepter in de gemeentelijke organisatie, die hij liever “Team Woensdrecht” noemt. Het blijkt aanstekelijk te werken.

De gemeentesecretaris speelt binnen de gemeentelijke organisatie een belangrijke rol, maar is naar buiten toe niet altijd heel zichtbaar. Hij is de verbindende factor tussen de organisatie en de politiek en is als algemeen directeur bovendien verantwoordelijk voor die organisatie en het personeel dat er werkt. Hij, of zij uiteraard, want in de gemeente Woensdrecht werd de rol van gemeentesecretaris de afgelopen 13 jaar vervuld door Annette Baart. Toen zij haar vertrek aankondigde was Peter Bogers (61) inmiddels twee jaar aan de slag als afdelingshoofd Dienstverlening. “Die functie beviel me erg goed”, zegt hij, “ik hou ervan om vraagstukken op een zakelijke manier te benaderen en de verschillende mogelijkheden in kaart te brengen. Maar ik ben ook heel begaan met mensen, ik vind het mooi om ze te kunnen helpen. Hoe beter de gemeentelijke dienstverlening, hoe beter mensen geholpen kunnen worden. Die functie was dus op mijn lijf geschreven, maar toch heb ik geen moment geaarzeld toen ik werd gevraagd of ik gemeentesecretaris wilde worden. Gewoon, omdat dit een fantastische gemeente is, waarin ik me welkom voel en waar ik me graag voor wil inzetten.”

Team Woensdrecht
Van die stap heeft Bogers nog geen moment spijt gehad: “Het plezier dat ik in mijn werk heb, dat gun ik iedereen!” zegt hij. Als algemeen directeur van de gemeentelijke organisatie probeert hij die stelling tot realiteit te maken voor zijn collega’s binnen de gemeente. “Over de “gemeentelijke organisatie” heb ik het niet graag”, zegt hij, “ik noem ons liever Team Woensdrecht. Over ambtelijke organisaties doen allerlei clichés de ronde, iedereen vindt er wat van. We zijn een team, met één doel: het beste uit onze gemeente halen en zorgen dat de inwoners dat merken. De term “team” doet bovendien denken aan sport: een voetbalclub haalt het beste uit zichzelf en elkaar om maar te kunnen winnen. Wij doen dat ook, om het voor onze inwoners zo goed mogelijk te regelen.”

Toporkest
Hoe mooi die sportieve metafoor ook is, Bogers vergelijkt zichzelf het liefste met een dirigent. Logisch, want van dirigeren weet hij alles: “Ik ben een muzikant in hart en nieren. In mijn vrije tijd ben ik dirigent van een Big Band. Als de drummer of de solist daar niet lekker speelt, dan heeft dat invloed op het hele orkest. Dan moet je elkaar helpen, en als dirigent zorg je dat de rest van het orkest daartoe in staat is. Als je dan samen weer de goede harmonie te pakken hebt, dan kunnen alle registers open. In feite doe ik in mijn rol als gemeentesecretaris precies hetzelfde: zorgen voor de goede harmonie, zodat de individuele spelers en het geheel optimaal functioneren. Team Woensdrecht is een toporkest!”

Bogers maakte dat toporkest nog beter door in zijn eerste maanden te zorgen voor een “plattere” organisatie, met korte communicatielijnen: “Dat werkt sneller en prettiger”, zegt hij, “en het zorgt voor een betere dynamiek. Die was trouwens al dik in orde.” Dat de gemeente Woensdrecht een trotse gemeentesecretaris rijker is, is niet voor niks. Die trots blijkt bij Bogers een gevoelig puntje te zijn. “Het imago van de overheid is niet altijd positief, maar deze overheid, de gemeente Woensdrecht, heeft het gewoon goed voor elkaar. Financieel en bestuurlijk staan we er goed voor, het gros van de inwoners is tevreden en de sfeer in de organisatie en het college is gewoon heel goed. We vergeten wel eens dat we daar trots op mogen zijn. We hebben hier een goede groove te pakken. Dat gaan we zo houden.”

Afbeelding
Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Woensdrecht met rechts de nieuwe algemeen directeur Peter Bogers.
Peter Bogers in zijn rol als dirigent.
Peter Bogers in zijn rol als dirigent.(Foto: Dick.Vermaas.Fotografie)