Ruud en Nelly Pommée met hun dochter Muriël in hun gezamenlijke achtertuin. De hoogbouw is recht achter de heg gepland.
Ruud en Nelly Pommée met hun dochter Muriël in hun gezamenlijke achtertuin. De hoogbouw is recht achter de heg gepland. Foto: Dennis van Loenhout

Zorgen over hoogbouw Tholenseweg

Algemeen

HALSTEREN – Ze maken zich niet alleen zorgen, ze zijn van slag en liggen er zelfs wakker van. Muriël Vooijs en haar ouders Ruud en Nelly Pommée, die kortgeleden een mantelzorgwoning betrokken in de achtertuin van hun dochter, zijn onaangenaam verrast door de bouwplannen op de plek van kringloopwinkel Goed voor Goed.

Kringloopwinkel Goed voor Goed is nog maar net twee jaar gevestigd aan de Tholenseweg, en klanten zijn blij met de winkel. Toch heeft Goed voor Goed te verstaan gekregen dat ze het pand nog dit jaar moet verlaten. De winkel gaat tegen de vlakte, in de plaats komen 32 luxe appartementen, specifiek gericht op 55-plussers. Op 8 juni organiseerde projectontwikkelaar Carédo een informatieavond voor omwonenden.

“Zoveel woningen op zo’n relatief klein perceel, dat is gewoon kolossaal”, zegt Muriël Vooijs. Muriël woont aan het Binnenpad, haar achtertuin – waar ook de mantelzorgwoning van haar ouders staat – grenst aan het perceel van de kringloopwinkel Goed voor Goed. “De kringloopwinkel is een goede buur. Van de beheerder hoorden we dat hij van slag was toen hij hoorde dat hij het pand moest verlaten. Dat waren wij ook, zeker toen we hoorden wat er in de plek van de kringloopwinkel komt. Vier verdiepingen, met balkons die recht in onze tuin en die van onze buren kijken. Dat is krankzinnig.”

Inbegrepen in de plannen is een parkeerkelder met 32 plekken, maar omwonenden vrezen parkeerdruk omdat veel huishoudens nou eenmaal meer dan één auto hebben. Op de voorlichtingsavond werd gesproken over een ontsluiting richting Binnenpad: “Dat werd gebracht alsof het al in kannen en kruiken was, maar buren weten van niets, terwijl die ontsluiting over hun grond zou lopen.”

Ruud Pommée kreeg slechts met moeite contact met de gemeente, maar is - net als zijn dochter en buren - vastbesloten een zienswijze in te dienen. “Je zou verwachten dat je als omwonende tijdig op de hoogte wordt gesteld van dergelijke plannen, maar in dit geval is dat niet gebeurd. Die bal is pas gaan rollen toen wij hoorden dat de kringloopwinkel weg moest. Het voelt alsof er over je heen gedenderd wordt en dat is triest. Voor mijn dochter en schoonzoon, maar ook voor ons en voor de buren.” Nelly begrijpt best dat er woningen bijgebouwd moeten worden maar zegt: “Waarom meteen hoogbouw? Moeten we het aangezicht van ons mooie dorp en de Brabantse Wal niet beter beschermen?”

Petitie

Muriël en haar ouders hebben inmiddels ingesproken op een vergadering van de Halsterse Dorpsraad, die daarmee op de hoogte is van hun zorgen. Een gemeentewoordvoerder stelt dat het plan om een appartementencomplex te bouwen aan de Tholenseweg ambtelijk bekend is bij de gemeente Bergen op Zoom. Hij stelt dat het college waarschijnlijk nog deze maand een voorstel krijgt voorgelegd waaraan wel of geen medewerking kan worden verleend. Daarna wordt de normale procedure opgestart, met alle ruimte voor zienswijzen.

Muriël en haar ouders zijn een petitie gestart tegen de bouwplannen, die is te tekenen via https://www.petitie24.nl/petitie/4425/blijf-af-van-onze-halsterse-brabantse-wal