Kinderen van De Toermalijn voeren enthousiast een schoolmusical op in theater De Kring.
Kinderen van De Toermalijn voeren enthousiast een schoolmusical op in theater De Kring. Foto: Dennis van Loenhout

De Toermalijn leert schitteren in De Kring

Algemeen

HALSTEREN / ROOSENDAAL – Dat basisschool De Toermalijn een schoolmusical opvoert is geen nieuws. Maar dat álle leerlingen een rol spelen in die musical, en dat ze die opvoeren in theater De Kring in Roosendaal, voor een zaal vol met 600 ouders en grootouders? Dat is nieuw, heel spannend, maar ook heel leerzaam.

Al bij de start van het schooljaar in augustus had directeur Renske Waanders van de Toermalijn goed nieuws voor haar leerlingen: breinhelden Effie en Furon zouden in april naar de aarde komen, om te kijken hoe goed de kinderen van De Toermalijn hun breinkrachten hebben getraind. Die breinkrachten zijn de rode draad in de lesmethode Breinhelden, die kinderen wil leren om hun breinkrachten te gebruiken, zodat ze zich beter kunnen focussen op hun taken, leren om na te denken over hun reacties en de kracht vinden om met veranderingen om te gaan.

Een schoolmusical die niet meer plaatsvindt in de kleine Wittenhorst in Halsteren, maar in het grote theater De Kring in Roosendaal is precies zo’n verandering. Even wennen, voor de kinderen, maar ook voor de directeur: “Onze juf Wendy heeft de musical geschreven, en juf Ivana heeft de liedjes en muziek gemaakt, en de dansjes vormgegeven. Daar ben ik trots op, maar ik ben vooral trots op alle kinderen die voor en achter de schermen deze musical een succes maken.” Lisa (12) en Floortje (11) uit groep 8 zijn achter de schermen ontzettend druk. Samen zorgen ze ervoor dat de juiste kinderen op het juiste moment bij het podium zijn. Een rol op de planken? Dat is niks voor hen: “Het is wel heel vet dat we in zo’n groot theater staan, maar op het podium staan vonden we niks. Bovendien is wat we nu doen ook heel belangrijk, we helpen ervoor te zorgen dat alles op het podium goed gaat. Het is wel heel druk, maar ook heel leuk!” Ondertussen klinkt de stem van Fenne (10) in de zaal. Als verteller praat zij het verhaal aan de musical aan elkaar. Dat kost haar de nodige breinkracht, vertelt ze later: “Ik had plankenkoorts, dus ik had mijn doorzetkracht nodig om tóch in de microfoon te praten voor die volle zaal. Er zaten wel 600 mensen, weet je hoe véél dat is?”

Het applaus van het publiek voelt voor de hele school als een warm bad en voor De Toermalijn smaakt dit naar meer: “Voortaan voeren we elke vier jaar zo’n grote musical op, zodat alle leerlingen het tenminste twee keer meemaken”, zegt Renske Waanders, “want het is niet alleen heel leerzaam, het is vooral erg leuk.”

De musical “Onze breinkrachten zijn overal” vertelt het verhaal van Effi en Furon, die onderweg naar De Toermalijn alle breinkrachten kwijtraken door toedoen van de boeven Kommer en Kwel. Gelukkig schieten de leerlingen te hulp en helpen ze Effi en Furon om alle breinkrachten weer terug te vinden.

Afbeelding