Wethouder Thierry de Heer helpt Jayden de weg te vinden in zijn hesje; Luuk heeft die al gevonden.
Wethouder Thierry de Heer helpt Jayden de weg te vinden in zijn hesje; Luuk heeft die al gevonden. Foto: Dennis van Loenhout

Zichtbaar en veilig, zelfs ‘zonder jas’

Algemeen

OSSENDRECHT – Als je zichtbaar bent, dan wordt het verkeer een stuk veiliger. Dat is de boodschap van de campagne “Hesje aan? Kom we gaan!” die de gemeente Woensdrecht in samenwerking met de basisscholen lanceert. Wethouder Thierry de Heer gaf de aftrap bij basisschol ’t Paviljoen in Ossendrecht, waar hem een oorverdovend welkom wachtte.

Een speciaal voor de campagne ontwikkelde “Hesje aan? Kom we gaan!” ontwikkelde verkeersquiz bleek een schot in de roos bij de leerlingen van basisschool ’t Paviljoen. Elke keer dat wethouder Thierry de Heer het goede antwoord op de vragen bekend maakte, waaide het dak zowat van de aula, zo hard was het gejuich. “Als jullie op straat ook zoveel lawaai maken, dan stoppen de auto’s wel voor jullie!” grapte de wethouder. Toch is de campagne waarvoor hij op ’t Paviljoen was bijzonder serieus. Deelnemen aan het verkeer is namelijk niet zonder risico’s, of je nou naar school fietst, of te voet naar de voetbal gaat. Daarom krijgen alle basisschoolleerlingen in de gemeente Woensdrecht een reflecterend hesje met daarop het logo van de gemeente. Voor de zichtbaarheid, en dus voor de veiligheid.

De 7-jarige Luuk, leerling van groep 4 van ‘t Paviljoen is er helemaal mee in z’n nopjes. Waarom hij het hesje ook alweer kreeg is hij een beetje vergeten, maar wanneer hij het moet dragen heeft hij wél onthouden: “Als ik naar de voetbal ga! En naar school!” zegt hij trots. Als de juf hem een klein beetje helpt schiet de reden van het hesje hem ook weer te binnen: “Dan zien ze me beter!” zegt hij. Naast hem worstelt zijn klasgenootje Jayden (8) met het hesje. Het duurt even voor hij door heeft door welke gaten zijn armen moeten en welk gat voor zijn hoofd is. Als hij - met wat hulp van de wethouder - de weg gevonden heeft, weet hij het in elk geval zeker: “Nu heb ik geen jas meer nodig!”