Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Bengt volgt spoor van oudoom Chris Grinwis

Algemeen

HALSTEREN – De zaak rond de mysterieuze dood van supermarktondernemer Chris Grinwis houdt inmiddels het hele land in haar greep. Door op de fiets het spoor van zijn oudoom en -tante Chris en Mia Grinwis te volgen, hoopt Bengt van den Doel een positief hoofdstuk toe te voegen aan het droevige verhaal dat zijn familie trof.

Toen supermarktondernemer Chris Grinwis dood werd aangetroffen in zijn woning aan de Dorpsstraat in Halsteren was Bengt van den Doel nog maar 17 jaar oud: “Chris was mijn oudoom, en hoewel ik hem niet heel vaak zag was hij toch een soort voorbeeld voor me. Op familiedagen, waar ik soms nog een beetje verlegen was, was Chris altijd degene die me erbij betrok. Dat is wie hij was: hij was betrokken bij iedereen. Ik kom zelf niet uit Halsteren, maar ik weet wel dat hij in Halsteren ook zo bekend stond. Chris had een hart voor de maatschappij, hij was méér dan een individu. Ik vind het jammer dat iedereen nu alleen nog maar over hem hoort als ‘de gifdode’, hij was veel meer dan dat.”

Voor Bengt en zijn familie waren de afgelopen jaren een rollercoaster die zich niet in woorden laat vatten. “Aanvankelijk werd nog gezegd dat Chris een natuurlijke dood was gestorven. Dat was al een enorme klap voor de familie, kun je nagaan hoe het voor ons voelde toen we hoorden dat er een andere reden was. Het proces was verschrikkelijk heftig. Onze vragen zijn niet beantwoord, dat voelt als groot onrecht.”

Fietstocht

Bengt bedacht een positief plan, om tegenwicht te bieden aan alle negativiteit rondom zijn oudoom Chris: “Ik wilde een grote fietstocht maken ter nagedachtenis aan Chris en Mia, en ik wilde geld inzamelen voor de hersenstichting. Mia had immers dementie, en Chris heeft jarenlang voor haar gezorgd, met onvoorwaardelijke liefde. Daarom ga ik op 11 mei op de fiets hun spoor volgen. Ik begin in Ouddorp, waar Chris is geboren. Daarna fiets ik naar Leiderdorp, waar Chris en Mia samen hun eerste Garant-supermarkt hadden. Mijn laatste stop is de PLUS in Halsteren, waar ik op het einde van de middag hoop aan te komen, na een tocht van 165 kilometer.”

Met zijn tocht hoopt Bengt 5000 euro in te kunnen zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Vooral wil hij een positief hoofdstuk toevoegen aan het verhaal van zijn oudoom en oudtante: “En ik hoop dat ze trots op me zouden zijn”, zegt Bengt.

“De liefde tussen Chris en Mia was onvoorwaardelijk. Met deze fietstocht wil ik daarvan een heel klein beetje voortzetten en doorgeven.”

Doneren aan Bengt? Dat kan via https://www.voordehersenstichting.nl/fundraisers/in-het-fietsspoor-van-chris-en-mia-grinwis Bovendien is er de hele maand april een statiegeldactie in de PLUS-supermarkt in Halsteren, de opbrengst daarvan gaat volledig naar de fietstocht van Bengt.

Chris en Mia Grinwis